Jsme televize vašeho kraje

Závěr předvolební kampaně v Plzni byl pestrý, veselý a zábavný

Plzeň, publikováno 25.10.2013, autor: Richard Beneš

Volební urna - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Bublající kotel těsně před výbuchem připomínala ve čtvrtek odpoledne ulice Bedřicha Smetany a její přilehlé okolí. Vrcholila právě volební kampaň a do tohoto prostoru se koncentrovalo největší množství stánků, stanů i miniaturních stánků všech možných politických stran, které na poslední chvíli uspořádali doslova hon na voliče. Projít zmíněným územím vyžadovalo ze strany občanů pořádnou dávku odvahy a silné vůle. Na druhou stranu nic tak zábavného a pestrého už v Plzni dlouho nebylo k vidění a stálo za to, zažít tuto atmosféru na vlastní kůži.

Strany nasadily na poslední hodiny předvolební kampaně ty nejsilnější kalibry, ve snaze strhnout na sebe pozornost dosud nerozhodnutých voličů. Ve většině stánků byli přítomni i lídři kandidátek. K vidění byl například Josef Vozdecký, lídr ANO, Jiří Pospíšil (ODS), Svatava Štěrbová (SZ), Marek Ženíšek (TOP 09), Karel Šidlo (KSČM) nebo Vít Bárta (VV, Úsvit). Nechyběla ani celá řada dalších politiků z čelních míst jednotlivých kandidátních listin.

Tím vším mumrajem, kde se také hodně muzicírovalo se prodírali voliči, nebo jen zvědavci, na které se zprava i zleva doslova sypaly volební programy jednotlivých stran. Zvláštní kategorii pak představovali sběratelé všech možných propagačních materiálů, balonků a propisek, kteří obcházeli jednotlivé stánky a dožadovali se stranických reklamních předmětů a dárků. Vrcholem pak byli bezdomovci a různí sociálně slabší občané, kteří bohatý závěr předvolební kampaně jednoduše využili k tomu, aby se zdarma najedli a napili. A k dispozici toho měli celou řadu. Hitem byla jednoznačně lahvička frankovky, kterou se svým portrétem na etiketě rozdával lídr kandidátky ODS Jiří Pospíšil.

Jednoznačně nejhlasitější a také největší byl stan hnutí ANO, kde se lidé z předních míst kandidátky střídali u mikrofonu a k voličům promlouvali k velké nelibosti ostatních přítomných stran pomocí naplno puštěných reproduktorů. Komunisté si zase postěžovali, že měli mít svoji ohlášenou akci před budovou Západočeského muzea, ale prý vinou některého úředníka z ÚMO Plzeň 3 prostor získal volební blok Hlavu vzhůru, který si tam pozval skupinu Plavci. Reptající komunisté se proto se svým programem přemístili alespoň před konzervatoř.

Zřejmě nejmenší stánky, nebo spíše jen pultíky, měla Česká strana pirátská a Strana zelených. U obou stánků však bylo poměrně živo a především u pirátů překvapil značný zájem ze strany seniorů. Humorně působila například scéna, kdy se s prapory se znaky svých stran procházeli společně rozesmátí praporečníci České strany pirátské a Strany zelených.

Hned naproti pirátskému stánku byl velký stan ODS, kde vystoupila například skupina Hlasoplet. S voliči před stánkem diskutoval Jiří Pospíšil, který se tam v posledních dnech kampaně na rozdíl od většiny jiných lídrů vyskytoval v odpoledních hodinách téměř denně. Podpořit jej přijela i slavná mecenáška kultury Meda Mládková. Noblesní dáma dokázala bravurně odpovědět i na několik otázek opilého bezdomovce, které rozhodně nesouvisely s politikou a sklidila tak potlesk od přítomných. Svůj stánek už neměla ve čtvrtek v ulici Bedřicha Smetany TOP 09. Topkaři totiž stáli se svým mohutným TOPCafé kamionem na náměstí Republiky, kde si na nedostatek příznivců diskutujících s hlavními kandidáty rozhodně nemohli stěžovat.

Předvolební kampaň je tedy šťastně za námi a nyní zbývá všem pořát pěkný volební pátek i sobotu a šťastnou ruku při volbě, ať už bude jakákoliv.  

Fotogalerie

Volební urna - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš