Jsme televize vašeho kraje

Do Parlamentu míří z regionu šest nováčků, nechybí ani ostřílení harcovníci

Plzeň, publikováno 27.10.2013, autor: Richard Beneš

Poslanecká sněmovna | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Do Parlamentu míří z Plzeňského kraje jedenáct poslanců, šest z nich zasedne do poslaneckých lavic úplně poprvé. Pět zvolených poslanců už má s prací ve Sněmovně zkušenosti. Naopak dveře Parlamentu zůstaly tentokrát uzavřeny z důvodu špatných volebních výsledků pro celou řadu bývalých poslanců, kteří tentokrát neúspěšně kandidovali.

Poprvé do Sněmovny zamíří krajský lídr ČSSD a hejtman Milan Chovanec, místopředseda TOP 09 a krajský lídr Marek Ženíšek, krajský i plzeňský zastupitel Jiří Valenta z KSČM a také trojice nových tváří z hnutí ANO, Josef Vozdecký, Jan Volný, a Pavel Šrámek.  

Naopak nejostřílenějším matadorem mezi poslanci z Plzeňského kraje bude Jaroslav Lobkowicz z TOP 09, který se do Sněmovny poprvé probojoval v roce 1998, od té doby byl kromě čtyřleté přestávky poslancem až doposud. Velké zkušenosti s prací poslance má samozřejmě i jediný zástupce ODS Jiří Pospíšil. Ten zasedal ve Sněmovně od roku 2002. Ostřílenými poslanci jsou i sociální demokrat Václav Votava a komunista Karel Šidlo. Několik měsíců prožil v Parlamentu i sociální demokrat Igor Jakubčík, který složil poslanecký slib letos v únoru, když vystřídal svého kolegu Václava Šlajse.  

Do Sněmovny se ovšem tentokrát nedostali zkušení poslanci z ODS Jiří Papež a Vladislav Vilímec, první z dvojice byl poslancem od roku 1996 a patřil mezi největší stálice, druhý byl poslancem od roku 2006. Do Sněmovny se neprobojoval také bývalý poslanec Michal Janek (TOP 09), který svůj mandát neobhájil. Šanci obhájit svůj mandát ztratil těsně před volbami bývalý sociálnědemokratický poslanec Václav Koubík, kterého vyšetřuje policie a byl z kandidátky vyškrtnut. O kandidaturu se tentokrát nepokoušela bývalá poslankyně Ivana Levá (KSČM) a Jaroslav Škárka, původně zvolený za Věci veřejné.  

Fotogalerie

Poslanecká sněmovna | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz