Jsme televize vašeho kraje

Elektronická aukce energií přenese přihlášeným domácnostem třetího plzeňského obvodu úsporu 6400 korun

Plzeň, publikováno 30.10.2013, autor: Richard Beneš

Vedení třetí plzeňského městského obvodu sleduje průběh aukce energií | Autor: ÚMO Plzeň 3

Elektronická aukce energií, ke které se poprvé připojil také centrální plzeňský městský obvod s 243 přihlášenými domácnostmi, přinese jejím účastníkům za dva roky úsporu 6400 korun za plyn a elektřinu. Během aukce se průměrná úspora za elektrické energie vyšplhala na 28,99 procenta za plyn pak 25,17 procenta. Celkově činí úspora na zmíněných energiích tedy 27,02 procenta.

„Rostoucí ceny energií trápí dnes snad každého spotřebitele. Proto jsme se dohodli na spolupráci se společností eCENTRE, a.s. na uspořádání elektronické aukce energií. Čím více zákazníků se do aukce přihlásí, tím lepší bude výsledná cena,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS). Společnost eCENTRE působící na českém trhu již od roku 2006 je největším a nejzkušenějším organizátorem e-Aukcí elektrické energie a zemního plynu pro domácnosti v rámci celé ČR. Do aukce se mohl do konce září přihlásit kdokoliv zcela zdarma, a to jak jednotlivé domácnosti, drobní podnikatelé, tak třeba i bytová sdružení.  

„Během října jsme všechny přihlášené smlouvy sdružili, stanovili přesné podmínky, které museli dodavatelé dodržet, a oslovili jsme všechny dodavatele energií na trhu, aby o „balík“ domácností soutěžili v on-line elektronické aukci,“ vysvětluje Luboš Káčerek, obchodní manažer společnosti.

Aukci samotné předchází zadávací kolo, ve kterém dodavatelé vkládají své základní nabídky. Základní čas aukce je stanoven na 15 minut. „Pokud v posledních dvou minutách nabídne některý z dodavatelů nižší cenu, než je cena aktuální, prodlužuje se doba trvání aukce o další dvě minuty a tak se to vždy po dvou minutách opakuje až do chvíle, kdy již žádný dodavatel v nastavených dvou minutách nenabídne další nižší cenu. V tom okamžiku aukce končí,“ uvedl projektový konzultant Pavel Ciprys, který celou aukci komentoval.

Elektronická aukce energií přinesla jejím účastníkům úsporu ve výši 27 procent | Autor: ÚMO Plzeň 3

Vítězný dodavatel nyní připraví smlouvy pro všechny klienty, kteří byli do aukce přihlášeni. Zástupci eCENTRE zajistí předání smluv klientům. Vítězný dodavatel po převzetí podepsaných smluv zajistí na základě plné moci, která je jejich součástí, veškeré administrativní kroky potřebné k plynulému přechodu dodávek energií od dodavatele stávajícího.

Elektronické aukce pro státní správu a veřejný sektor pořádá firma eCentre již od roku 2006 a od letošního března je umožnila i pro domácnosti, vždy jednou měsíčně. Aukce probíhají každý měsíc a zúčastnily se jich již stovky obcí, konkrétně to bylo přes 11 tisíc domácností. Při celkovém objemu energií přes 410 milionů korun činila dosažená úspora přes 116 milionů korun. V průměru ušetří klienti díky aukci a přechodu na nového dodavatele u elektřiny 27 procent a u plynu 26 procent.

Fotogalerie

Vedení třetí plzeňského městského obvodu sleduje průběh aukce energií | Autor: ÚMO Plzeň 3
Elektronická aukce energií přinesla jejím účastníkům úsporu ve výši 27 procent | Autor: ÚMO Plzeň 3