Jsme televize vašeho kraje

Titulem Město pro byznys v Plzeňském kraji se mohou pyšnit Rokycany, Klatovy mají stříbro a bronz Nýřany

Plzeň, publikováno 01.11.2013, autor: Richard Beneš

Rokycany | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Letošním Městem pro byznys v Plzeňském kraji je podle hodnocení týdeníku Ekonom město Rokycany. Titul získaly Rokycany díky dobré finanční stabilitě, podpoře webových stránek, malému množství nezaměstnaných a průměrnému platu, který se umístil v horní části žebříčku. Na druhé příčce se umístily Klatovy a bronz patří městu Nýřany. Výzkum prověřuje již šestým rokem 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky.

I když jsou v Rokycanech drahé byty i stavební pozemky nebo znečištěné ovzduší, odnesly si v hodnocení podnikatelského prostředí druhé místo. V přístupu veřejné zprávy zdolaly první příčku, a staly se tak vítězi celkového žebříčku. „To, že jsme se umístili na prvním místě, je pro nás opravdu skvělá zpráva. Již v minulých ročnících se Rokycany umístily mezi prvními. Letošní úspěch je tedy vyústěním dlouhodobé snahy o vytvoření otevřené a dobře fungující radnice. Město Rokycany věnuje spolupráci s podnikateli velkou pozornost, snaží se vytvářet nové podmínky pro investory na území města. V letošním roce buduje napojení stávající průmyslové zóny na obchvat, čímž nabídne další možnosti investic v městě,“ uvedla místostarostka Rokycan Marie Hlásková (BEZPP).

Druhé místo získalo město Klatovy, které vedou v testu elektronické komunikace, úředních hodinách radnice a mají dostatek studentů v odborném vzdělávání. Třetí Nýřany se mohou pochlubit nejnižší dlouhodobou nezaměstnaností.

Za přínosnou spolupráci s radnicí, která vyzdvihuje firmy, jež pro své město dělají víc, než je náplň jejich práce, získala v Plzeňském kraji tuto cenu společnost ARTEO CZ z Blovic. Firmy nominují samotní starostové. Vítězná firma dlouhá léta pravidelně sponzoruje a podporuje město.

Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 42 kritérií rozdělených do dvou oblastí, posuzuje se podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.

 

Pořadí měst v Plzeňském kraji

1.

Rokycany

2.

Klatovy

3.

Nýřany

4.

Plzeň

5.

Tachov

6.

Horšovský Týn

7.

Nepomuk

8.

Kralovice

9.

Horažďovice

10.

Domažlice

11.

Blovice

12-13.

Stříbro

12-13.

Sušice

14.

Přeštice

15.

Stod

Fotogalerie

Rokycany | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz