Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé diskutovali o formě uctění památky Václava Havla, padl nápad, pojmenovat po něm borskou věznici

Plzeň, publikováno 07.11.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace nového plzeňského divadla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Během zprávy o činnosti Rady města Plzně a primátora na jednání zastupitelstva rozpoutal opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz) diskusi na jeho oblíbené téma, kterým je uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Zastupitel se dotázal primátora, zda se někam dál posunula jednání o pojmenování nového divadla po osobě zesnulého bývalého prezidenta a dramatika.

„Nyní máme na stole bod, který se zabývá financováním nového divadla. Až tuto záležitost vyřešíme, svolám interní poradu jednotlivých klubů zastupitelů, kde jeho členy požádám o názor, zda divadlo pojmenovat po Václavu Havlovi. Nelíbí se mi na zastupitelstvu debaty na téma, zda si divadlo zaslouží nebo nezaslouží jméno po Havlovi. Já osobně bych toto jméno uvítal,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Na vyjádření primátora okamžitě zareagoval starosta čtvrtého plzeňského obvodu Michal Chalupný (ČSSD). „Jestli se občanů Plzně nezeptáte na to, zda chtějí divadlo pojmenovat po Václavu Havlovi, těžko si pak k němu budou hledat nějaký vztah,“ uvedl Chalupný.

Zcela jiné plány s uctěním památky bývalého prezidenta má ovšem opoziční zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz). „Po Havlovi by se měla jmenovat plzeňská borská věznice. To je jediné místo v Plzni, ke kterému měl opravdový vztah. Jako milovníkovi absurdních dramat by se mu to určitě líbilo,“ poznamenal Hájek.     

Zastupitel Ludvík Rösch už v minulosti prosazoval nápad skupiny obyvatel Plzně, aby se místo divadla pojmenovalo po Havlovi náměstí Míru.  

Nelze vyloučit, že nové divadlo nakonec ponese z praktických důvodů neutrální název Nová scéna, aby se tak zabránilo problémů. Vzhledem k tomu, že se celá firma jmenuje Divadlo J.K.Tyla, byly už v minulosti problémy, když se zmiňovala jeho druhá scéna, Komorní divadlo. Lidé se ptali, zda je Komorní divadlo také Divadlo J.K.Tyla. Na hlavičkový papír se pak například psalo, že Divadlo J.K.Tyla uvádí v Komorním divadle hru…Už v minulosti někteří zastupitelé upozornili na nebezpečí hrozby paskvilu, kdy by se psalo, že Divadlo J.K.Tyla uvádí v Divadle Václava Havla hru toho a toho autora. 

Fotogalerie

Vizualizace nového plzeňského divadla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz