Jsme televize vašeho kraje

Starostové z Manětínska podporují projekt vzniku oblasti tmavé oblohy

Manětín, publikováno 07.11.2013, autor: Richard Beneš

Fotografování měsíce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

O záměru vyhlásit na Manětínsku oblast tmavé oblohy jednali starostové v Manětíně na severním Plzeňsku se zástupci České astronomické společnosti, Hvězdárny a planetária Plzeň. Stávající měření ukázala, že tma je zde skutečně mimořádná. Obce, na jejichž katastru by měla oblast tmavé oblohy vzniknout, by chtěly tento stav zachovat a využít jej jako kulturně krajinné bohatství.

S rozvojem osídlení i hospodářství se v ČR ubývá míst, která nejsou zasažena takzvaným světelným smogem. Poslední ostrůvky opravdové tmy tak můžeme najít většinou jen v horských a téměř neosídlených oblastech. Podobnou tmu, jako je třeba na Šumavě, v Jizerských horách či v Beskydech, najdeme ale také na Manětínsku.

„Naše měření ukázala, že obloha je zde jedna z nejtmavších v České republice,“ říká jeden z iniciátorů myšlenky Michal Bareš ze západočeské pobočky České astronomické společnosti. „Měli bychom si vážit toho, že tu máme tmavou oblohu a snažit se ji zachovat. Nejde přitom jen o pozorování oblohy, ale také o přírodu,“ říká starosta Manětína Josef Gilbert Matuška (BEZPP).

Na Manětínsko jezdí na pozorování astronomové již teď. „Je to nádherný kraj, jezdil jsem sem deset let organizovat Dovolenou s dalekohledem,“ uvedl při jednání se starosty astronom a expert na světelné znečištění z Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan. Konají se zde již tradiční astronomická praktika mladých astronomů, která pořádá Hvězdárna a planetárium Plzeň. „Zatímco ve městě může pozorovatel na obloze napočítat kolem dvou set hvězd, na Manětínsku je to asi pět krát tolik. Třeba Mléčnou dráhu ve své plné kráse ve městě prakticky spatřit nelze. Celá oblast Manětínska je vlastně jedno velké přírodní planetárium,“ říká ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň Lumír Honzík.

„Oblasti tmavé oblohy se nevytvářejí jen pro astronomy, jde spíš o zachování a ochranu nočního životního prostředí, na které jsou lidé i zvířata přirozeně zvyklí,“ uvedl Pavel Suchan. Pro starosty a obyvatele vybraných obcí by vyhlášení neznamenalo žádná omezení ani přímé investice například do veřejného osvětlení. Jde ale o to, zachovat současné dobré podmínky v regionu i do budoucna a zamezit nárůstu světelného znečištění.

„Dnešní technologie umožňují navrhnout takové osvětlení, které dobře slouží lidem a přitom zbytečně nezatěžuje okolí. Toho bychom chtěli využít,“ dodává Michal Bareš. Starostové obcí se seznámili s návrhy aktivit, které by mohly vyhlášení oblasti tmavé oblohy doprovázet a shodli se na dalším postupu, tedy projednání v zastupitelstvech a případných konzultacích s odborníky na světelné znečištění, pokud by v budoucnu docházelo k úpravám veřejného osvětlení.

V ČR nyní existují dvě oblasti tmavé oblohy, Jizerská a Beskydská. Obě přitom zahrnují chráněná území, kde je volný pohyb lidí omezen. Stávající návrh oblasti tmavé oblohy na Manětínsku zahrnuje katastrální území osmi obcí severního Plzeňska, jedná se o Manětín, Nečtiny, Štichovice, Bezvěrov, Štědrá, Pšov, Krsy a Hvozd. Území o rozloze 315 kilometrů čtverečních patří s hustotou osídlení 13 obyvatel na čtvereční kilometr k nejméně zalidněným oblastem u nás.  Na celém světě je nyní 43 oblastí tmavé oblohy, většina z nich je v USA, v Evropě je jich jen osm.

Fotogalerie

Fotografování měsíce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz