Jsme televize vašeho kraje

Cena za vodné a stočné se Plzeňanům od ledna 2014 zvýší o 1,75 procenta

Plzeň, publikováno 14.11.2013, autor: Richard Beneš

Cena vodného a stočného v Plzni podraží | Autor: Richard Beneš

Voda v Plzni od ledna příštího roku podraží oproti letošním cenám o 1,75 procenta, Plzeňané zaplatí vodné a stočné za metr krychlový vody celkem 77,77 korun bez DPH. Rozhodli o tom ve čtvrtek na svém jednání radní města Plzně. Server Regionpodlupou.cz o tom informoval náměstek primátora Petr Rund (ODS).

„Cena vodného pro rok 2014 činí 47,83 korun za metr krychlový, cena stočného je 29,94 koruny za kubík, celkem 77,77 korun za metr krychlový. Celkové zvýšení ceny vodného a stočného oproti roku 2013 činí 1,34 korun za metr krychlový,“ uvedl Rund. Vodárna Plzeň a.s. předložila pro rok 2014 kalkulaci vodného a stočného zpracovanou v souladu s cenovými předpisy pro věcně usměrňovanou cenu a pravidly platebního mechanizmu.

„Vodné a stočné patří mezi věcně usměrňované ceny, které se řídí Cenovým věstníkem Ministerstva financí ČR. Věcně usměrňovaná cena je cena, do které výrobce může zakalkulovat jen oprávněné, ekonomicky zdůvodnitelné náklady a přiměřenou míru zisku. Zda podmínky regulace společnost dodržuje, kontroluje finanční ředitelství,“ vysvětlil Rund. Rada města Plzně cenu vodného a stočného pro rok 2014 schválila podle návrhu společnosti. V letošním roce bylo vodné a stočné v Plzni třetí nejvyšší po Liberci a Ústí nad Labem.

Fotogalerie

Cena vodného a stočného v Plzni podraží | Autor: Richard Beneš