Jsme televize vašeho kraje

Strana zelených odmítá autorství petice proti náměstkovi hejtmana, s obsahem se ale ztotožňuje

Plzeň, publikováno 15.11.2013, autor: Richard Beneš

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Krajská organizace Strany zelených (SZ) v Plzni se ohradila proti údajům, které zveřejnil server Parlamentní listy a prohlašuje, že nijak neiniciovala otevřený dopis proti nominaci náměstka hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) na post hejtmana Plzeňského kraje. Jedním dechem však zelení dodávají, že se s obsahem petice nazvané „Nechceme politruka hejtmanem,“ názorově ztotožňují. Pro server Regionpodlupou.cz to potvrdil předseda krajské organizace SZ Jan Cina.

Zeleným z Plzeňského kraje podle slov Ciny vadí fakt, že článek na Parlamentních listech přiřknul autorství petice protestující proti návrhu, aby bývalý komunistický politruk a dnes náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) stanul v čele Plzeňského kraje, známému plzeňskému divadelníkovi a členu Strany zelených Romanu Černíkovi. To vše mělo být údajně pokusem Strany zelených o zviditelnění.

„Roman Černík ani žádný jiný člen SZ neměl přitom se vznikem petice nic společného. Jedná se o občanskou iniciativu Petra Vaňka, Silvestry Chňápkové, Tomáše Hirta a dalších nestranických osobností. Zelení považují občanské iniciativy za důležitou součást demokratické a otevřené společnosti, to ovšem neznamená, že stojí za vznikem každé z nich,“ konstatoval Cina.

„Strana zelených nijak otevřený dopis neiniciovala ani o jeho vzniku nevěděla. Nedomníváme se, že by mělo být standardní součástí politické kultury radit jiným stranám, koho mají či nemají nominovat do nějaké funkce,“ uvedl předseda KO SZ Jan Cina.

Mezi signatáři otevřeného dopisu lze ovšem najít řadu členů SZ, včetně zmiňovaného Romana Černíka. A stále přibývají další. Podle zelených v tom ale není žádný rozpor. „Výzvu jsem podepsal, protože mi jako občanu Plzeňského kraje vadí, že by jej měl reprezentovat člověk s takovou minulostí,“ uvádí místopředseda KO SZ Pavel Kroupa.

„Také mám problém s osobou Václava Šlajse ve funkci hejtmana. Pokud bych seděl v krajském zastupitelstvu, jeho kandidaturu bych rozhodně nepodpořil,“ říká další signatář petice a předseda základní organizace SZ v Plzni Petr Moravec.

Fotogalerie

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz