Jsme televize vašeho kraje

Slovenští bezdomovci si rádi užívají luxus, který jim poskytne Plzeň

Plzeň, publikováno 18.11.2013, autor: Richard Beneš

Bezdomovců ze Slovenska v Plzni neustále přibývá | Autor: Richard Beneš

Palčivým problémem Plzně jsou v poslední době slovenští bezdomovci, kteří se do města stahují z jiných českých měst nebo přijíždějí rovnou ze Slovenska. Objevují se nejčastěji v parcích, kde mají obsazené lavičky a žebráním obtěžují chodce. O zvyšujícím se počtu slovenských bezdomovců na území města Plzně se jednalo v minulých dnech na plzeňském magistrátu. Pracovního jednání se zúčastnila také první tajemnice a vedoucí konzulárního oddělení Velvyslanectví Slovenské republiky v ČR Anna Juriková.

„Přesný počet slovenských bezdomovců pobývajících na území Plzně v současné době neznáme. Podle odhadu tvoří 30 procent ze všech plzeňských bezdomovců. Přesná čísla zatím nemáme k dispozici, budou až v březnu příštího roku na základě analýzy, kterou pro město nyní začala zpracovávat katedra sociologie ze ZČU,“ uvedla Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu, který jednání na téma slovenských bezdomovců inicioval.

Město dává ze svého rozpočtu na pomoc bezdomovcům 50 tisíc korun, celková pomoc pro všechny bezdomovce od různých organizací a příspěvků dosahuje ročně částky ve výši dvou milionů korun. „V rámci humanitární pomoci poskytujeme lidem bez domova především jídlo a v některých případech i jízdenky do jejich domoviny. Příjemci humanitární pomoci jsou v rámci všech cizinců ohrožených sociálním vyloučením ze 70 procent právě Slováci,“ řekla Alena Hynková.

Společně s tajemnicí a vedoucí konzulárního oddělení slovenského velvyslanectví jednali představitelé města a pracovníci organizací i institucí pracujících s cizinci o spolupráci a nastavení možných řešení. „Vstřícnost paní konzulky Jurikové nás potěšila. Se zájmem si vyslechla problémy, které aktuálně řešíme ve vztahu ke slovenským občanům a velmi často na vlastní nezanedbatelné náklady. Až doposud nám chyběl na slovenské straně zprostředkovatel, který by zajistil v případě potřeby přímé kontakty na příslušné instituce a úřady na Slovensku. Ze strany velvyslanectví jsme dostali příslib na zřízení takového koordinátora. Jeho služeb lze také využít například při vyřizování chybějících dokladů pro slovenské občany,“ dodala Hynková.

Ze strany Slovenska se bohužel Plzeň nedočká žádné přímé finanční injekce, která by posloužila jako humanitární pomoc pro slovenské občany bez domova. 

Fotogalerie

Bezdomovců ze Slovenska v Plzni neustále přibývá | Autor: Richard Beneš