Jsme televize vašeho kraje

Primátor předával u příležitosti státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii významná ocenění

Plzeň, publikováno 18.11.2013, autor: Richard Beneš

Cenu města Plzně převzal profesor Evžen Neustupný (vlevo) na snímku společně s dalšími oceněnými osobnostmi z Plzně | Autor: Martin Pecuch

U příležitosti státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii předal v pondělí primátor Plzně Martin Baxa (ODS) prestižní Cenu města Plzně uznávanému českému archeologovi Evženu Neustupnému. Ocenění získal za významný příspěvek k rozvoji evropské a české archeologie, za zásadní přínos k založení plzeňské filozofické fakulty a katedry archeologie a za mimořádné zásluhy o vzdělávání a výzkum v oboru archeologie v Plzni.

Primátor během slavnostního setkání předal další městská ocenění významným osobnostem z Plzně, plakety s vyobrazením historické pečeti získala přední světová odbornice v oboru reprodukční medicíny Zdeňka Ulčová-Gallová a uznávaný odborník v oblasti matematické analýzy Pavel Drábek. In memoriam udělil primátor historickou pečeť Janu Thomovi, který v dobách totalitního režimu patřil k nemnoha plzeňským občanům, jež projevovali odvahu, statečnost, vytrvalý vzdor a otevřený odpor vůči útisku a bezpráví.

„Cena města Plzně i městská historická pečeť jsou významná ocenění a jsem rád, že město Plzeň má v jejich podobě možnost oceňovat lidi, občany, kteří vynikli ve své práci, kteří svá povolání cítí spíše jako poslání, kteří svým umem, nápady, poctivostí, znalostmi a mnohdy i trpělivostí obohacují nejen sami sebe a svou práci, ale i nás všechny. I lidi, kteří nikdy ve svém životě neuhnuli ze svého názoru a dokázali se za něj postavit i za cenu neustálých perzekucí či věznění. Každá dobře a smysluplně vykonávaná práce, každý smysluplně naplněný život je obohacením celé naší společnosti a je její povinností právě tyto lidi oceňovat,“ zaznělo v proslovu primátora Martina Baxy při slavnostním setkání s udílením významných městských ocenění, kterým si město Plzeň každoročně připomíná události 17. listopadu 1989.

Díky osmdesátiletému profesoru Neustupnému získala Plzeň a Západočeská univerzita mezinárodně uznávané archeologické akademické pracoviště, které v září tohoto roku pořádalo dosud největší konferenci v dějinách české archeologie. Vyvrcholením profesorova bádání jsou práce o metodologii a teorii archeologie vydávané doma i v zahraničí, které položily základy nového vědního paradigmatu oboru. Na Západočeské univerzitě v Plzni začal profesor Neustupný působit v roce 1998 na Fakultě humanitních studií, pozdější Fakultě filozofické, o jejíž zřízení se významně zasloužil. Založil zde katedru archeologie, která je dnes jednou z největších archeologických institucí v České republice.

Cena města Plzně je určena pro osobnosti či vědecké kolektivy za významná vědecká díla v oborech společenských věd, objevy v oboru přírodních věd nebo rozvinutí technického pokroku novými technologiemi. Plaketu s vyobrazením městské historické pečetě uděluje primátor podle své úvahy lidem, kteří se zasloužili o rozvoj města, jeho propagaci, ochranu jeho práv a zájmů nebo jiným způsobem napomohli zvýšení prestiže města. Historickou pečeť už letos získaly mistrovské týmy plzeňských hokejistů a fotbalistů.

Fotogalerie

Cenu města Plzně převzal profesor Evžen Neustupný (vlevo) na snímku společně s dalšími oceněnými osobnostmi z Plzně | Autor: Martin Pecuch