Jsme televize vašeho kraje

Vláda bude jednat o rušení vojenského prostoru Brdy, část představitelů ČSSD je proti

Praha, Plzeň, publikováno 19.11.2013, autor: Richard Beneš

Vojenský prostor Brdy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Na programu jednání vlády bude ve středu mimo jiné i návrh zákona, kterým by se měl zrušit vojenský újezd Brdy a zmenšit hranice ostatních vojenských výcvikových prostorů na území republiky. Nad samotným zrušením brdského vojenského prostoru se ovšem vznáší otazník. Z části tábora ČSSD totiž zaznívá požadavek na zrušení výcvikového prostoru Boletice v Jihočeském kraji, namísto toho v Brdech, který se nachází na území Plzeňského a Středočeského kraje.

U Rusnokovy vlády v demisi loboval středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD), který vyzval ministry, aby vojenský újezd Brdy nerušili a jednání o něm odložili. O osudu vojenského prostoru by pak měla rozhodnout až nová vláda. Stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) ovšem také podporuje variantu, kterou navrhuje jeho stranický kolega Řihák.

Premiér v demisi Jiří Rusnok však prosazuje změny rozlohy vojenských újezdů v takové podobě, v jaké je navrhuje zákon. Navrhované řešení prý ušetří peníze v rozpočtu ministerstva obrany i daňových poplatníků. „Nerozumím dost dobře tomu, jaké zájmy stojí za lobbováním tímto směrem, že by tento krok neměl nastat,“ nechal se slyšet Rusnok na nedávné tiskové konferenci, která se uskutečnila po shromáždění armádních velitelů v Praze.

Podle návrhu ministerstva obrany by se měly územní hranice rušeného vojenského prostory Brdy vrátit zpět před rok 1949, kdy vznikl, tedy pod současný Plzeňský a Středočeský kraj. Zatímco Plzeňský kraj souhlasí s návrhem ministerstva, kdy historickou hranici krajů tvořilo rozvodí, Středočeský kraj je proti. Pokud by se vojenský prostor skutečně rušil, požadují Středočeši, aby se nedělil mezi dva kraje a aby celé území připadlo právě Středočeskému kraji.

„Pokud vláda předložený materiál o zrušení vojenského újezdu Brdy schválí, následně půjde do Sněmovny, protože hranice vojenského újezdu se mění zákonným opatřením. A tam uvidíme, jestli do toho zasáhnou poslanci svými pozměňovacími návrhy či nikoliv,“ řekl ministr Picek při své nedávné návštěvě letiště Líně u Plzně. Ministr uvedl, že Na dokumentu podle něj pracuje ministerstvo obrany zhruba dva roky, zabývala se jím i meziresortní komise. Mezi resorty už spory nejsou, přetrvávají jen rozdílné názory krajů.

Kraje i ministerstvo se dokážou shodnout na tom, že po zrušení újezdu by se měla na území Brd vyhlásit chráněná krajinná oblast kvůli ochraně cenné přírody a zabránění vzniku velkých staveb a developerských projektů. Mezi sebou se však kraje neshodnou o rozdělení území. Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že hejtmanství se o rušení vojenského újezdu nezasazovalo, ale návrh ministerstva obrany mu vyhovuje, protože respektuje návrat k historickému území. Středočeskému kraji by Plzeňský kraj nesebral žádné jejich území, pouze by rozšířil své správní území. Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) však od začátku prohlašuje, že považuje za zcela legitimní, aby jeho kraj hájil celistvost svého území. Nevidí důvod k tomu, aby se kraj svého území vzdával.

Vojenský újezd Brdy má rozlohu 26 tisíc hektarů a zrušen by měl být k 1. lednu 2016. Rušit by se neměla dělostřelecká brigáda ve středočeských Jincích. Té má podle návrhu zůstat k dispozici posádkové cvičiště v rozsahu 560 hektarů. Armáda nyní na vybraných územích vojenského újezdu čistí od munice některé plochy. Picek přiznal, že se tato časově náročná a finančně nákladná činnost může oproti původním plánům podstatně protáhnout. Od loňského jara se zatím podařilo očistit 110 hektarů plochy újezdu, kde armádní specialisté našli 4983 kusů munice.

Fotogalerie

Vojenský prostor Brdy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz