Jsme televize vašeho kraje

Hejtmanství přispěje vlastníkům domů dotací na výměnu kotlů na tuhá paliva

Plzeňský kraj, publikováno 20.11.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Do Společného programu na podporu výměny kotlů v roce 2014 se ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí zapojí také Plzeňský kraj. Principem tohoto programu je, že kraj i ministerstvo přispívá na výměnu kotlů stejnou částkou. Rozhodli o tom na svém posledním jednání krajští radní.

„Cílem programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tedy lokálních topenišť využívajících tuhá paliva. Podpora se poskytuje formou dotace, jejímž předmětem je výměna stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje. Jedná se o kotle splňující úroveň emisí emisní třídy 3 a 4 na uhlí, biomasu nebo na uhlí a s plně automatizovaným přikládáním, které neumožňují bez úprav ruční přikládání,“ informovala novináře mluvčí kraje Šárka Stará. 

Program je založen na principu, že stejnou částkou přispívá ministerstvo ze Státního fondu životního prostředí ČR a stejnou částkou kraj. Přihlásí-li se kraj do programu, vyhlásí s Ministerstvem životního prostředí společnou výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory z tohoto programu. Výše dotace v závislosti na typu nového účinného nízkoemisního tepelného zdroje činí 50 procent pořizovací ceny, maximálně 40 000 korun na jeden kotel. Příjemci dotace mohou být vlastníci či spoluvlastníci rodinného domu a vlastníci bytové jednotky v takovém rodinném domě za předpokladu souhlasu ostatních spoluvlastníků většinového podílu na rodinném domě. Dotaci nelze použít za účelem podnikání.

V Plzeňském kraji je celkem asi 8600 domácností, které jsou vytápěny tuhými palivy na dřevo a uhlí. Emise z těchto zdrojů jsou společně s emisemi z dopravy důvodem zhoršení kvality ovzduší v obcích a městech kraje, zejména v topném období. Celkové finanční nároky budou činit čtyři miliony korun. Z toho dva miliony korun budou kryty rozpočtem Plzeňského kraje pro rok 2014, další dva miliony poskytne Státní fond životního prostředí.

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš