Jsme televize vašeho kraje

Vláda podle očekávání schválila návrh zákona, kterým se má zrušit vojenský prostor Brdy

Praha, Plzeň, publikováno 20.11.2013, autor: Richard Beneš

Vojenský prostor Brdy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Podle očekávání ve středu schválila vláda v demisi návrh zákona, kterým se má zrušit vojenský újezd Brdy a zmenší se hranice ostatních výcvikových vojenských prostorů. Zákonem nyní musí projednat Parlament a není vůbec jisté, zda u poslanců projde. Část představitelů ČSSD, kteří mají blízko ke středočeskému hejtmanovi Josefu Řihákovi (ČSSD) totiž zrušení vojenského prostoru Brdy odmítá a navrhuje místo toho zrušit boletický výcvikový prostor v Jihočeském kraji. Vojenský prostor Brdy, který leží částečně na území Plzeňského a Středočeského kraje, ruší armáda z úsporných důvodů.

Rozhodnutí vlády nijak nepřekvapilo sociálnědemokratické vedení Plzeňského kraje, které od začátku podporovalo návrh ministerstva obrany na zrušení vojenského prostoru Brdy. Podle něj by se měly územní hranice rušeného vojenského prostory Brdy vrátit zpět před rok 1949, kdy vznikl, tedy pod současný Plzeňský a Středočeský kraj. Historickou hranici krajů tehdy tvořilo rozvodí. Tento návrh se ovšem nelíbí představitelům středočeského hejtmanství. Pokud by se vojenský prostor skutečně rušil, požadují Středočeši, aby se nedělil mezi dva kraje a aby celistvé území připadlo právě Středočeskému kraji.

„Dalo se očekávat, že vláda takto rozhodne, armáda se potřebuje zbavit nevyužitého majetku. V případě, že se vojenský prostor Brdy skutečně zruší, budeme chtít, aby území dostaly zpět příslušné obce z Plzeňského i Středočeského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD).

„Netlačíme na nikoho, aby se rušil ten, či onen vojenský prostor. Chceme pouze vrátit zpět území, které bylo obcím zabráno. Jako kraji nám nenáleží rušit vojenské prostory,“ reagoval náměstek Grüner na informace, podle kterých hodlají někteří sociální demokraté zabránit rušení brdského vojenského prostoru.

V případě, že by se vojenský prostor Brdy nezrušil, bude Plzeňský kraj požadovat, aby vláda řešila problém se záplavami obcí a měst na Rokycansku, které způsobuje řeka Klabava. Na území současného vojenského prostoru Brdy, které se má vrátit obcím Plzeňského kraje, hodlá totiž hejtmanství vybudovat suchý poldr, který má zlepšit protipovodňovou ochranu obcí v blízkosti Klabavy i Bradavy a zabránit tak častým záplavám. Pokud by území zůstalo i nadále armádě, kraj by po vládě požadoval vybudovat příslušnou protipovodňovou ochranu.   

Zrušení vojenského újezdu se dotkne deseti obcí Plzeňského kraje. Jedná se Borovno, Dobřív, Mirošov, Míšov, Skořice, Spálené Poříčí, Strašice, Štítov, Těně a Trokavec. Těm by se podle požadavku kraje mělo vrátit katastrální území, které jim patřilo před vyhlášením vojenského újezdu.

Vojenský újezd Brdy má rozlohu 26 tisíc hektarů a zrušen by měl být k 1. lednu 2016. Armáda nyní na vybraných územích vojenského újezdu čistí od munice některé plochy. Od loňského jara se zatím podařilo očistit 110 hektarů plochy újezdu, kde armádní specialisté našli 4983 kusů munice. 

Fotogalerie

Vojenský prostor Brdy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz