Jsme televize vašeho kraje

Vlaky v Plzeňském kraji ujedou v příštím roce o 5,6 procenta kilometrů méně, než letos

Plzeňský kraj, publikováno 22.11.2013, autor: Richard Beneš

České dráhy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Podle nového jízdního řádu Českých drah pro rok 2014, který začne platit od 15. prosince ujedou osobní a spěšné vlaky v Plzeňském kraji o 5,6 procenta kilometrů méně, než v letošním roce. Celkem by měly vlaky v regionu najezdit přes 5,26 milionu kilometrů. České dráhy ruší nejméně využívané spoje, které vozí v okrajových časech jen jednotky cestujících. Rozsah železniční dopravy v kraji bude v příštím roce odpovídat roku 2009. V celé ČR klesne příští rok objem regionální železniční dopravy o 1,25 procenta.

„Jízdní řád zahrnuje celkem 499 vlaků, z toho jezdí denně 215 vlaků, o sobotách a nedělích 227 spojů a pouze v pracovních dny jezdí 205 vlaků,“ uvedl ředitel krajského centra Českých drah (ČD) v Plzni Vladimír Kostelný.

„Vzhledem k finančním možnostem kraje jsme museli regionální dopravu dopravu zoptimalizovat," řekla Zdeňka Kmochová, ředitelka firmy POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy). České dráhy dostanou na zajištění dopravy v Plzeňském kraji 590 milionů korun, což je 20 milionů méně než letos. Přímá dotace hejtmanství je 74 procent, zbytek tvoří účelová dotace od státu.

Díky postupnému nasazení devíti nových motorových jednotek RegioShark se zcela mění koncept jízdního řádu na trati Plzeň – Domažlice. V sobotu a v neděli tam budou jezdit jenom nové vlaky, v pracovní dny je ještě ve špičkách doplní klasické soupravy. Nové jednotky zkrátí dobu cestování z Plzně do Domažlic o osm minut. Kromě dopoledne pojedou v hodinovém taktu, o víkendu ve dvouhodinovém.

V důsledku minimálního využití se ruší čtyři páry vlaků, které jezdily z Domažlic do Furth im Waldu, zůstaly dva páry denně. Stejné to je v dalším přeshraničním úseku Špičák – Železná Ruda - Alžbětín.  Jednotky RegioShark začnou nově jezdit o víkendech také na trati Plzeň - Žatec a Rokycany - Plzeň - Mariánské Lázně. Kromě nich se bude v regionu pohybovat 15 nových souprav Regionova.

U rychlíkových a expresních spojů, které u ČD objednává ministerstvo dopravy, dojde v regionu pouze k drobným úpravám časů. Největší novinkou jsou četnější jízdy přímých vlaků Pendolino ze severní Moravy na západní Čechy. Pojedou dvakrát denně téměř po celý týden.

Fotogalerie

České dráhy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz