Jsme televize vašeho kraje

Zelení z regionu hodnotili na konferenci volební výsledek, vedení si udrželo funkce

Kladruby, publikováno 24.11.2013, autor: Richard Beneš

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Hodnocení výsledků parlamentních voleb a další budoucnost v regionu, to bylo hlavním tématem víkendové krajské konference Strany zelených, která se uskutečnila v Kladrubech na Tachovsku. Procentuální zisk Strany zelených v kraji činil 2,29 a byl téměř procento pod celorepublikovým průměrem, který byl 3,19 procenta. Podíl počtu získaných hlasů na počet členů krajské organizace (KO) byl ovšem nejvyšší v republice.

Krajské vedení Strany zelených nabídlo vzhledem k volebnímu výsledku na konferenci své mandáty, ale získalo plnou podporu delegátů, aby ve své práci pokračovalo až do konce řádného volebního období. „Jedinou personální změnou ve vedení kraje, tak bylo rozšíření krajské rady právě o starostku Kladrub Svatavu Štěrbovou, která se stala místopředsedkyní KO. Rada krajské organizace má tedy aktuálně šest členů,“ informoval krajský předseda Strany zelených v Plzeňském kraji Jan Cina.

Na programu byla také volba zástupce KO v Republikové radě SZ. Tím byl zvolen nepomucký zastupitel Pavel Kroupa. V rámci jednání o budoucnosti zelených v regionu zaznělo, že hlavním úkolem nejbližšího roku je především posílit zastoupení strany na komunální úrovni.

Zelení se na svém setkání zabývali ale také konkrétními a aktuálními krajskými kauzami. Konference například jasně odmítla záměr těžby štěrkopísků u Janovic nad Úhlavou a vyjádřila podporu místním občanským iniciativám, či jednohlasně formulovala přání, aby na území vojenského újezdu Brdy vznikla co nejdříve Chráněná krajinná oblast.

„V parlamentních volbách jsme se stali pro spoustu lidí slyšitelnou, viditelnou a hlavně důvěryhodnou alternativou. Chceme i nadále pokračovat v tomto trendu, být obhájci zelené politiky a pracovat na tématech, která jsou důležitá pro společnost. Shodli jsme se na tom, že naší největší prioritou jsou komunální volby. Chceme naše mandáty nejen obhájit, ale hlavně rozšířit řady zelených zastupitelů," prohlásil krajský předseda Jan Cina.

Fotogalerie

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz