Jsme televize vašeho kraje

Výroční konference uzavře a zhodnotí sedmileté programovací období ROP Jihozápad

České Budějovice, Plzeň, publikováno 25.11.2013, autor: Richard Beneš

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Sedmileté programovací období Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP JZ), které se uzavře v letošním roce, zhodnotí prosincová výroční konference. Ta se koná každoročně ke konci roku a letos se oproti dřívějším letům více zaměří na bilanci dosavadního stavu čerpání financí z Evropské unie prostřednictvím ROP JZ a také zejména na budoucnost regionálních operačních programů.

„Pro tento rok jsme zvolili aktuální téma Evropské regionální dotace a jejich budoucnost. V dopoledním bloku budeme spíše bilancovat a hodnotit končící programové období 2007–2013. Odpoledne účastníky čekají semináře zaměřené na minulost, současnost a budoucnost programů přeshraniční spolupráce, dále bude následovat přednáška, která se bude věnovat přípravám na nové programové období a odpolední blok ukončí přednáška k novým pravidlům poskytování veřejné podpory,“ uvedl Ivo Grüner (ČSSD), předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

Díky Regionálnímu operačnímu programu (ROP) regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad do jižních a západních Čech plynulo z Evropské unie už více než 9,6 miliard korun. „Přesná částka, vyplacená úspěšným příjemcům dotací od roku 2007 do 31. 10. letošního roku se vyšplhala na 9 666 681 825 korun, smlouvy na projekty v tomto období dosahují částky 15 306 706 224 korun,“ informovala ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

Nejvíce financí mířilo do podpory dopravní infrastruktury, podepsané smlouvy na tuto oblast činí téměř sedm miliard korun a dosud bylo proplaceno více než 3,8 miliard korun. Další dotace byly na rozvoj měst a obcí, podepsané smlouvy jsou za více než pět miliard korun, proplaceno je více než 3,7 miliardy korun. Třetí nejvýznamnější oblastí je pak na cestovní ruch, smlouvy na projekty od roku 2007 do 31. 10. 2013 zde činí více než 2,9 miliard korun a vyplacené dotace více než 1,7 miliard korun.

Konference je určena odborné i širší veřejnosti. Zúčastnit se mohou žadatelé nebo příjemci dotací poté, co se k účasti zaregistrují prostřednictvím webových stránek: www.rr-jihozapad.cz. Konference se koná 12. 12. 2013, od 9.45 hodin v Clarion Congress Hotelu v Českých Budějovicích. Po jejím skončení v 15.00 bude připravena tisková konference, na které budou prezentovány závěry akce, zejména nové informace k budoucím možnostem čerpání financí z Evropské unie prostřednictvím regionálních operačních programů.

Fotogalerie

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz