Jsme televize vašeho kraje

Plzeň bude v příštím roce hospodařit se schodkovým rozpočtem ve výši jedné miliardy

Plzeň, publikováno 29.11.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Se schodkovým rozpočtem ve výši jedné miliardy hodlá v příštím roce hospodařit město Plzeň. Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) počítá, že příjmy města dosáhnou v roce 2014 do výše 5,51 miliardy korun a výdaje by měly činit zhruba 6,55 miliardy korun. Rozhodli o tom radní na svém zasedání, konečné slovo ovšem budou mít zastupitelé města na prosincové schůzi, kteří by měli rozpočet posvětit svým hlasováním.

„Záporný rozdíl mezi příjmy v daném roce a výdaji je v rámci rozpočtu 2014 bude kryt prostředky nakumulovanými v předchozích letech ve fondech města, zejména ve Fondu pro kofinancování dotovaných projektů, ze kterých jsou hrazeny projekty spolufinancované z dotačních titulů, a Fondu rezerv a rozvoje města Plzně, kde jsou kumulovány prostředky zejména na investice, jejichž financování přechází do roku 2013,“ řekl náměstek Zrzavecký. 

Pro letošní rok mělo město schválený rozpočet s příjmy ve výši téměř 5,043 miliardy korun a s výdaji 5,95 miliardy korun. Rovněž i letos kryje radnice rozdíl volnými zdroji z předchozích let, například z fondu na kofinancování dotovaných projektů. Rozpočet města oslabilo zpomalení růstu příjmů z důvodu všeobecného nepříznivého ekonomického vývoje a také z dopadu nově stanoveného rozpočtového určení daní. V rozpočtu chybí také miliony korun, které mělo přinést původně plánované zvýšení daně z nemovitosti. Při sestavování rozpočtu proto magistrát sáhl k dalším úsporným opatřením, navrhuje například o 1,3 procenta omezit provozní výdaje, dále omezení provozních transferů a stanovení odvodů z investičních fondů příspěvkových organizací.

Z předpokládaných výdajů téměř 6,55 miliardy korun, půjde zhruba 57 procent na provozní a zbytek na kapitálové výdaje, které mají oproti letošku vzrůst až o 30 procent na 2,8 miliardy korun. Prioritou bude dokončení rozpracovaných akcí a akce se získanými dotacemi. Z letošní 1,8 miliardy na 2,6 miliardy korun mají příští rok vzrůst stavební investice Plzně, přičemž přes 2,4 miliardy půjde na už rozpracované investiční akce. Jedná se například o další etapu vědecko-technologického parku, rekonstrukce a modernizace úpravny vody, úslavský kanalizační sběrač, městský okruh, dostavbu divadla či vybudování archivu v areálu Světovar.

Částkou více jak 791 milionů korun bude příští rok město dotovat Plzeňské městské dopravní podniky, což je o tři procenta víc než letos. Provozní transfery obecně prospěšným organizacím, občanským sdružením, církvím, obcím, dobrovolným svazkům obcí a podobně mají příští rok vzrůst o bezmála 18 procent na téměř 165 milionů korun. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš