Jsme televize vašeho kraje

Dobrá zpráva, Plzeňská teplárenská nezdraží příští rok cenu tepla ani o halíř

Plzeň, publikováno 29.11.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská | Autor: Richard Beneš

Plzeňané dostali od společnosti Plzeňská teplárenská předčasný vánoční dárek. Ceny tepla pro příští rok se nebudou zvyšovat a to ani o inflaci. V roce 2014 budou tedy obyvatelé Plzně platit za teplo stejně jako v letošním roce, tedy 490 korun/GJ. Plzeň je tak po Hradci Králové druhým městem s nejlevnějším teplem. Potvrdil to pro server Regionpodlupou.cz generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

„Společnosti Plzeňská teplárenská se v letošním roce dařilo velmi dobře, budeme mít zisk ve výši půl miliardy korun. Původně jsme předpokládali, že bude zisk asi o 150 milionů nižší. Společnost tedy letos prosperovala více než dobře,“ uvedl Tomáš Drápela.

„Ve čtvrtek proběhlo mimořádné jednání představenstva Plzeňské teplárenské. Vzhledem k tomu vysokému zisku společnosti představenstvo jednomyslně rozhodlo, že dáme Plzni dárek a teplo v příštím roce vůbec nezdražíme ani o haléř,“ konstatoval předseda představenstva teplárenské společnosti Roman Jurečko (ODS).

Od ledna letošního roku měli Plzeňané dražší teplo, oproti cenám v roce 2012 se zdražovalo o 15 procent. Předtím teplárenská společnost skokově nezvyšovala ceny tepla několik let. „Levnější než Plzeň je jen Hradec Králové, kde mají nízké ceny tepla díky elektrárně Opatovice. Předpokládáme, že ostatní česká města budou ceny tepla zdražovat od ledna 2014 o tři až pět procent,“ vysvětlil Drápela.

Ředitel teplárenské společnosti dále uvedl, že podle harmonogramu pokračuje stavba spalovny komunálního odpadu v Chotíkově. Zatím není pouze vyřešena půlmiliardová dotace od EU, kvůli chybějícímu zákonu o nakládání s odpady. Podle vedení Plzeňské teplárenské je na vině vláda, která už několik let nový zákon o odpadech odkládá. Ve funkci se od zahájení příprav stavby spalovny vystřídalo sedm ministrů životního prostředí a třicítka ministerských úředníků, kteří se projektem na ministerstvu zabývali. Evropská unie kvůli tomu peníze, které by stavbu zlevnily zhruba o čtvrtinu, zatím neuvolnila.

„Pojedeme to Bruselu řešit v lednu příštího roku. My jsme pro tu dotaci udělali maximum, co jsme mohli. Pracovali jsme na tom několik let, stálo to spoustu úsilí a také peněz, ale teď už to není na nás, teď je to na ministerstvu životního prostředí,“ řekl předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko. Plzeňská teplárenská přitom s dotací počítá, jako s jistým bonusem, který by měl zkrátit návratnost zhruba o tři až čtyři roky. I kdyby dotace od EU nepřišla, stavbu spalovny to neohrozí a nebude se kvůli tomu teplo zdražovat. 

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská | Autor: Richard Beneš