Jsme televize vašeho kraje

Výsledky projektu označující Plzeň za město heroinu nejsou přesné, jde jen o dílčí data

Plzeň, publikováno 02.12.2013, autor: Richard Beneš

Heroin | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Předběžné výsledky loni zahájeného celorepublikového projektu Dragon, který umožní získat nové údaje o množství nelegálních drog a jejich metabolitů v komunálních odpadních vodách označily Plzeň jako město, kde je nejužívanější drogou heroin. Skutečnost, že by byla Plzeň městem s největší spotřebou heroinu, způsobila poprask a vyvolala především v řadách odborné veřejnosti mnoho otázek. Medializované výsledky manažerka projektu nepotvrdila, i proto, že se jednalo o dílčí data, která budou s dalšími získanými ještě analyzována.

Hlavním úkolem projektu je získat zcela novou sadu dat o užívání drog. „Výsledky získané při řešení projektu poskytnou důležitou informaci o užívání nelegálních drog v populaci a významně doplní údaje získané ostatními metodami,“ sděluje manažerka projektu Dragon Věra Očenášková a dodává, že údaje o koncentracích v odpadních vodách poskytnou jedinečnou řadu dat o používání nezákonných drog v populaci obecně. To znamená, že zahrne i uživatele, u kterých zatím nedošlo ani ke zdravotním potížím, ani ke konfliktu se zákonem způsobeným užíváním drog.

Možnost odhadovat drogové zatížení pomocí měření odpadních vod je velmi zajímavá, ale i takový přístup provází mnoho nejistot. „Existuje řada faktorů, které mohou významným způsobem ovlivnit závěry a jejich interpretaci, například jak odlišit předepisované látky od zneužívaných. Proto je třeba dalšího výzkumu, aby byla prokázána užitečnost tohoto přístupu a nejlepší interpretace výsledků,“ vysvětluje Věra Očenášková.

Společnost Accendo, která dílčí výsledky zveřejnila, zpracovává pro projekt Dragon jako externí subdodavatel studii s názvem Sociodemografická studie včetně analýz prostorového rozložení obyvatelstva a identifikace rizikových skupin uživatelů návykových látek (drog). „Data, která jsme společnosti poskytli, jsou data pouze předběžná, neverifikovaná a byla určena pro vlastní potřebu společnosti v souvislosti s přípravou studie,“ upozorňuje Očenášková.

V rámci projektu je v České republice sledován obsah nezákonných drog v komunálních odpadních vodách celkem v deseti městech, která byla vybrána po konzultaci s Národním monitorovacím centrem pro drogy a drogové závislosti. Jsou sledovány především metamfetamin, amfetamin, kokain, heroin, morfin, LSD a extáze. „Koncentraci drog sledujeme metodami chemické analýzy. Z těchto primárních výsledků lze na základě matematických přepočtů zjišťovat spotřebu drog ve sledované lokalitě,“ popisuje Věra Očenášková a připomíná, že interpretace a prezentace výsledků je klíčová. „Pro každou ze sledovaných látek je nutné volit individuální přístup,“ podotýká.

Projekt Dragon byl zahájen v roce 2012, jeho předpokládaný konec je v roce 2015. Ve sledovaných lokalitách bude realizováno několik nejčastěji sedmidenních odběrových kampaní, aby byly zachyceny rozdíly v užívání drog v průběhu daného časového úseku. Výsledky chemických analýz vzorků budou dále zpracovány a bude provedena bilance jednotlivých drog ve vzorkovaných oblastech metodou zpětného výpočtu. 

Fotogalerie

Heroin | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz