Jsme televize vašeho kraje

Náměstek primátora půjde kvůli podezření z krádeže před soud až za měsíc

Plzeň, publikováno 19.06.2012, autor: Richard Beneš

Náměstek primátora Petr Rund má starosti s trestním stíháním, primátor Martin Baxa považuje celou kauzu za směšnou | Autor: Richard Beneš

Pouhý den před čtvrtečním jednáním městského zastupitelstva Plzně měl stanout před soudkyní městského soudu náměstek primátora Petr Rund (ODS). Zpovídat se tam měl z krádeže fotoaparátu, který měl odcizit loni v prosinci mladému aktivistovi před budovou magistrátu během jedné petiční akce. Soudkyně nyní odročila projednávání Rundova případu na 25. červenec. Důvodem odročení je zaneprázdnění náměstkova advokáta, který se věnuje jiné kauze, jež dostala přednost.

Případ náměstka Runda obviněného z přečinu krádeže se dostal k plzeňskému městskému soudu oklikou. Z důvodu podjatosti přípravné řízení probíhalo mimo Plzeň a z kauzy se už předem vyloučili nejen místní policisté, ale i státní zástupci. Spis zpracovával vyšetřovatel v Tachově za dozoru děčínského státního zástupce. Ten pak na Petra Runda podal návrh na potrestání za přečin krádeže k Okresnímu soudu v Děčíně. Odtud ovšem spis putoval k Vrchnímu soudu, který rozhodl o tom, že se případem bude zabývat plzeňský městský soud.

Incident s fotoaparátem se stal loni 20. prosince, když mladí aktivisté před magistrátem rozdávali letáky a sbírali podpisy pod petici namířené proti stavbě nákupního centra na Americké třídě v Plzni. Náměstek jednomu dotěrnému aktivistovi sebral jeho digitální fotoaparát a se slovy, že mu ho vrátí na konci školního roku, nasedl do auta. Ještě před odjezdem mladíkovi řekl, ať se pro fotoaparát zastaví u něho v kanceláři druhý den. Mladík místo toho případ oznámil na policii, kde podal na náměstka trestní oznámení.  

Opoziční zastupitelé na radnici několikrát náměstka Runda vyzvali k odstoupení z funkce vzhledem k tomu, že je proti němu vedeno trestní stíhání. Zastupitelé z TOP 09 dokonce jednou usedli na svá místa se svými fotoaparáty připoutanými ke stolům pomocí řetězů a zámků, aby tak projevili svůj nesouhlas se setrváním náměstka ve funkci. K rezignaci vyzval náměstka primátora i zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz), pole jehož slov by bylo za předchozích primátorů nemyslitelné, aby byl členem rady někdo, kdo je trestně stíhán.

Kolegové z radniční koalice ODS a ČSSD se ovšem za Runda postavili vzhledem k presumpci neviny. „Platí presumpce neviny. Je to věc, na které se nemusíme shodnout, ale platí,“ uvedl primátor Martin Baxa, který ostatně celou kauzu považuje za směšnou.Rund si na jedno zastupitelstvo pozval na jednání politických klubů svého advokáta, který měl za úkol vysvětlit absurdnost trestního stíhání a potvrdit, že je náměstek nevinný.

Na poslední jednání zastupitelstva pak Run uvedl, že je nevinný. Dále se odmítl ke kauze vyjadřovat s ohledem na to, aby neovlivňoval projednávání celé kauzy. 

Fotogalerie

Náměstek primátora Petr Rund má starosti s trestním stíháním, primátor Martin Baxa považuje celou kauzu za směšnou | Autor: Richard Beneš