Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelský klub ODS oznámil, že nepodpoří návrh krajského rozpočtu na rok 2014

Plzeň, publikováno 06.12.2013, autor: Richard Beneš

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Těsně před pondělním jednáním zastupitelstva Plzeňského kraje oznámil Zastupitelský klub ODS, že nemůže podpořit návrh rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2014 v podobě, v jakém jej schválila a předkládá Rada Plzeňského kraje. Drastické škrty v návrhu rozpočtu potvrzují podle občanských demokratů oprávněnost jejich dlouhodobé kritiky hospodaření Plzeňského kraje v režii sociálních demokratů a komunistů.

„Návrh rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2014 je poznamenán neuvěřitelnými škrty v mnoha rozpočtových oblastech. Radní Plzeňského kraje tentokráte přistoupili po mnoha letech k předložení sice účetně vyrovnaného rozpočtu, ale tento návrh však náležitě demonstruje, v jak bezvýchodné pozici se po letech rozhazování nacházejí radní za ČSSD a KSČM,“ konstatuje Jiří Pospíšil, krajský zastupitel a předseda Zastupitelského klubu ODS.

„Návrh rozpočtu je předkládán na zastupitelstvo v sousedství s dalším pokusem o zadlužení Plzeňského kraje. Již v letošním roce začal Plzeňský kraj ve velkém rozsahu využívat prostředků z revolvingového úvěru. K datu 31. října 2013 totiž Plzeňský kraj vykázal schodek ve výši 485 milionů korun, když na profinancování této ztráty již musel použít půjčené prostředky v rozsahu 289 milionů korun. Tentokrát radní předkládají ke schválení záměr přijetí úvěru do maximální výše 895,5 milionu korun na předfinancování projektů podpořených Evropskou unií. Za povšimnutí stojí, že již přijetí stávajícího revolvingového úvěru bylo zdůvodňováno financováním evropských projektů,“ doplňuje Vladislav Vilímec, krajský zastupitel a ekonomický expert ODS s tím, že klub zastupitelů ODS nemůže podporovat takové svévolné počínání a nepodpoří další zadlužování Plzeňského kraje.

„Předložený návrh rozpočtu s výjimkou programu stabilizace venkovských oblastí a místních akčních skupin buďto zcela ruší anebo prakticky omezuje jakoukoliv formu podpory dlouhodobě zavedeným aktivitám obcí i neziskových organizací v oblasti kultury, památkové péče, cestovního ruchu, tělovýchovy a v zásadě i v sociální oblasti. Není normální, aby se objemy prostředků v jednotlivých položkách snižovaly na čtvrtinu či třetinu výše letošního roku. V ohrožení se pak dostává financování festivalů jako je např. Finále nebo věhlasný Mezinárodní festival Divadlo Plzeň. Škrty došly tak daleko, že ohrožují financování škol i zdravotní záchranné služby,“ upozorňuje Jan Šašek, krajský zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje.

„Starostové dostali nedávno oficiální přípis o důsledcích drastického snížení příspěvku Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje. Aktivitou ve finančním i zdravotním výboru se nám sice podařilo přesvědčit radní o nutném zvýšení příspěvku. Navýšení o pět milionů korun však pouze mírně koriguje strmý pád provozního příspěvku organizaci zachraňující bezprostředně životy obyvatel Plzeňského kraje,“ poukazuje ještě Vladislav Vilímec a dodal, že je stále více zřejmé, že Plzeňský kraj se zaobírá pouze dílčími problémy fungování svých institucí. Proklamovaná pozitiva mnohých uměle vytvořených krajských podniků se zcela vytrácí.

Opoziční klub zastupitelů z ODS připravil sérii pozměňovacích návrhů, které by měly napravit mnohé nedostatky předloženého návrhu. Tyto návrhy minimalizují některé destruktivní dopady oproti znění předloženému krajskou radou ČSSD a KSČM. Klub zastupitelů ODS nyní vyzval ostatní politické subjekty k podpoře svých návrhů.

Fotogalerie

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz