Jsme televize vašeho kraje

Kraj má rozpočet na příští rok, prošel i přes tvrdou kritiku opozice

Plzeň, publikováno 09.12.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj | Autor: Richard Beneš

Rozpočet na rok 2014 schválilo v pondělí po čtyřhodinové bitvě zastupitelstvo Plzeňského kraje. Stalo se tak i přes předem avizovaný nesouhlas opozice z ODS a TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj. Ti už dopředu avizovali, že rozpočet navržený koalicí ČSSD a KSČM nepodpoří. Rozpočet je sestaven jako vyrovnaný s příjmy i výdaji 4,316 miliardy korun. V porovnání s letošním rokem jsou příjmy i s výdaje na příští rok nižší. Pro letošní rok si zastupitelé odsouhlasili rozpočet se schodkem 208 milionů korun a s příjmy 4,75 miliardy korun.

Opoziční zastupitelé z ODS poukazovali na skutečnost, že rozpočet na rok 2014 je poznamenán neuvěřitelnými škrty v mnoha rozpočtových oblastech. „Předložený návrh rozpočtu s výjimkou programu stabilizace venkovských oblastí a místních akčních skupin buďto zcela ruší anebo prakticky omezuje jakoukoliv formu podpory dlouhodobě zavedeným aktivitám obcí i neziskových organizací v oblasti kultury, památkové péče, cestovního ruchu, tělovýchovy a v zásadě i v sociální oblasti,“ uvedl zastupitel Vladislav Vilímec (ODS).

Velkou kritiku sklidili předkladatelé rozpočtu za to, že o 20 milionů korun zkrátili příspěvek zdravotnické záchranné službě. Stejně tak dopadlo zrušení řadu let využívaného dotačního titulu na rekonstrukce a budování víceúčelových hřišť, kam nepůjde příští rok ani koruna. „Pokud se v příštím roce situace v kraji zlepší, rád dotační titul na budování hřišť obnovím,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD). V minulých létech dával kraj na hřiště kolem 12 milionů korun. V novém rozpočtu na příští rok naopak posílí sociální oblast. Vyplatí se také více peněz, kterými kraj bude hradit ztrátu z krajských nemocnic, rovněž k velké nelibosti opozice.

ODS se pokusila zvrátit situaci hlasováním o osmi pozměňovacích návrzích, kdy se snažili posílit na úkor sedmdesátimilionové rezervy rozpočtu konkrétní kulturní akce, rozvoj venkovského cestovního ruchu, podporu památek či zdravotnickou záchrannou službu. Pozměňovací návrhy jim ovšem koalice ČSSD a KSČM smetla ze stolu. Ještě před hlasováním doporučil první náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) tyto pozměňovací návrhy opozice nepodpořit, což se také stalo.

„Jako konstruktivní opozice si ceníme ochoty ČSSD diskutovat o rozpočtu. Na rozdíl od loňského roku jsme byli přizváni k diskusi o rozpočtu. Některé naše drobné věci byly akceptovány. Kladně hodnotíme pozitivní dílčí změny v rozpočtu kraje oproti roku 2013, jako je navýšení Programu stabilizace a obnovy venkova z 25 na 50 milionů korun. Bohužel ČSSD a KSČM zcela rezignovaly na nutné strukturální změny rozpočtu, jako je snižování čtvrtmiliardové každoroční ztráty nemocnic, snižování nákladů na úřední činnosti, snižování provozních nákladů zřizovaných organizací energetickými úsporami či lepší hospodaření s majetkem kraje. Koalice bohužel zvyšuje provozní náklady úřadu, o 3,5 procenta se zvyšují platy zaměstnanců,“ říká Pavel Čížek, předseda zastupitelského klub TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj.  

Zastupitelé z TOP 09 a Starostové poukázali také na fakt, že rozpočet výrazně dotuje krajské nemocnice. Zvláště alarmující je pak nejvyšší ztráta ve výši 135 milionů korun nové nemocnice v Klatovech. „Velmi nás mrzí, že krajem nebyly akceptovány požadavky Starostů na zvýšení prostředků v oblasti životního prostředí, jako je podpora vodohospodářské infrastruktury nebo dotace na hospodaření v lesích. Na tyto účely kraj získal delimitací prostředky státu a nyní je využívá v jiných oblastech“, říká Marek Sýkora, zastupitel Plzeňského kraje a starosta Dobřan.

Vedení hejtmanství s oblibou prezentuje Plzeňský kraj za jediný region bez dluhů v rámci celé republiky. V průběhu letošního roku zastupitelstvo schválilo půlmiliardový revolvingový úvěr, který umožňuje krátkodobě čerpat peníze na financování evropských projektů v případě, že se například zpozdí vratky z dotací. V listopadu kraj čerpal z úvěru 289 milionů korun, do konce roku je ale zas splatí a bude bez dluhu. Zastupitelé v pondělí aktuálně schválili záměr uzavřít smlouvu o poskytnutí investičního úvěru pro Plzeňský kraj na předfinancování projektů kraje z fondů EU v celkové maximální výši 895 milionů korun a s dobou splatnosti do 31. 12. 2016.

Fotogalerie

Plzeňský kraj | Autor: Richard Beneš