Jsme televize vašeho kraje

Krajské zastupitelstvo má nový Jednací řad, veřejnost uvidí docházku zastupitelů i jak kdo hlasoval

Plzeň, publikováno 10.12.2013, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Nový Jednací řád si na své pondělní schůzi odhlasovalo Zastupitelstvo Plzeňského kraje. Obsahuje novinky, které například upravují délku vystoupení členů zastupitelstva k jednotlivým bodům z původních pěti minut na tři minuty. Zveřejňovat se bude také na webovém portálu kraje účast zastupitelů na jednání zastupitelstva nebo jmenný přehled, jak kdo hlasoval v jednotlivých bodech. Na krajském webu by se měly konečně také objevit materiály určené pro jednání zastupitelstva.

„Starý Jednací řád v současné době neodpovídal zcela praktickým potřebám při jednáních zastupitelstva a dále vznikla potřeba několika úprav v rámci projektu „Otevřený kraj.“ Z tohoto důvodu právní a legislativní odbor přistoupil k přípravě nového Jednacího řádu ve spolupráci s Komisí pro otevřený kraj RPK. Při vypracování nového znění Jednacího řádu jsme vycházeli z praktických zkušeností z průběhu jednání zastupitelstva, z připomínek předsedů klubů zastupitelů, z připomínek předsedů výborů zastupitelstva a z doporučení Ministerstva vnitra,“ uvedl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Veřejnost, která sleduje dění na kraji určitě ocení novinku, že materiály určené pro jednání zastupitelstva v elektronické podobě a předložené organizačnímu oddělení se zveřejňují na webovém portálu Plzeňského kraje nejpozději pět dní přede dnem jednání zastupitelstva. Nezveřejňují se pouze informace a údaje, které vzhledem k povaze projednávané věci označí zpracovatel nebo předkladatel návrhu jako neveřejné.

Organizační oddělení rozešle materiály, zařazené do řádného programu jednání, v elektronické podobě spolu s pozvánkou všem členům zastupitelstva nejméně 10 dnů před zasedáním zastupitelstva. Podle nového Jednacího řádu se netýká materiálů, které jsou předkládány na stůl, kdy materiály k bodu programu budou zastupitelům předloženy až na jednání zastupitelstva, a dále se to netýká nových bodů, o jejichž doplnění do programu bude teprve zastupitelstvo hlasovat.

Požádá-li na zasedání zastupitelstva o slovo člen vlády nebo jím pověřený zástupce, poslanec či senátor v souvislosti s výkonem uvedené funkce, musí mu být vždy uděleno. Novinkou je, že vystupí-li poslanec, senátor nebo člen vlády v souvislosti s výkonem své funkce zastupitele, vztahují se na jeho vystoupení pravidla pro člena zastupitelstva dle tohoto jednacího řádu. Nikdo nemůže mluvit k téže věci jednomu bodu programu vícekrát než třikrát, oproti původním dvěma vystoupením s výjimkou předsedajícího jako osoby řídící schůzi zastupitelstva a předkladatele. Doba vystoupení člena zastupitelstva nebo občana v rozpravě k jednomu bodu programu se omezuje v prvním a druhém vystoupení maximálně na tři minuty oproti dřívějším pěti minutám. Ve třetím vystoupení se omezuje na jednu minutu.  

Dále nový jednací řád přeřazuje informativní zprávy určené zastupitelstvu na vědomí z úvodu programu do bloku na závěr jednání zastupitelstva. O informativních zprávách je zpravidla vedena společná rozprava a společné hlasování. To ovšem neplatí o zprávě o činnosti rady kraje a na zprávy o činnosti výborů zastupitelstva.

Veřejnost také jistě ocení, že Krajský úřad bude zveřejňovat na svém webu vedle zápisu z jednání zastupitelstva také jmenný přehled účasti členů zastupitelstva na zasedání zastupitelstva. K dispozici bude také usnesení zastupitelstva a především pak údaje o tom, jak zastupitelé hlasovali v jednotlivých bodech programu.

Některé změny v novém Jednacím řádu ovšem opozice zkritizovala. „Oproti návrhu ČSSD a KSČM jsme předložili pozměňovací návrhy ve článku, který se týká délky vystoupení zastupitelů k projednávaným bodům. Požadovali jsme zachovat stávající fungující stav, ke změně nebyl důvod, nikdo tyto pasáže jednacího řádu v minulosti nezneužíval, ani nezneužívá. Socialisticko-komunistická krajská vláda novým jednacím řádem narušuje smysl územní samosprávy a omezuje demokratické principy, neboť zkrátila reálnou možnost vyjádřit se důkladně k projednávaným bodům,“ uvedl zastupitel Jan Šašek (ODS), který je zároveň předsedou Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje.

„Snižování celkového počtu minut pro vystoupení evokuje snahu koalice, aby jednání zastupitelstev byla jen formální záležitostí, kdy se nebude věcně diskutovat, ale jen hlasovat. Koalice tím bohužel dává signál, že v podstatě opovrhuje nejvyšším zastupitelským orgánem kraje, který reprezentuje občany Plzeňského kraje. Jako zastupitelé máme mandát a povinnosti vůči občanům Plzeňského kraje, abychom věci důkladně projednávali, vyjadřovali svá stanoviska a hájili zájmy občanů kraje. Je-li diskuse vedena racionálně, o což se zastupitelé ODS snaží, může být přeci inspirativní,“ dodal Jan Šašek. 

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš