Jsme televize vašeho kraje

Tripartita Plzeňského kraje bude řešit situaci v krachující firmě Pilsen Steel

Plzeň, publikováno 19.06.2012, autor: Richard Beneš

Pilsen Steel | Autor: Pilsen Steel

S žádostí o pomoc se obrátili na hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance (ČSSD) zaměstnanci společnosti Pilsen Steel. Kolem 900 pracovníků hutí a kováren je od pátku doma, firma je kvůli dluhům odříznuta od některých základních technologických zdrojů, lidé nedostali květnovou výplatu. V pondělí ráno se proto sejde Rada Plzeňského kraje se členy předsednictva Tripartity Plzeňského kraje, aby se společně zabývali aktuální problematikou zaměstnanců společnosti Pilsen Steel.

„Tento problém už konzultujeme také s Ministerstvem průmyslu a obchodu. V pondělí se budeme snažit hledat nějaká východiska společně s ředitelem Úřadu práce v Plzni, s předsedou Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů, Krajské hospodářské komory a dalšími členy Tripartity. Byť jsou naše možnosti omezené, budeme se snažit se ve věci zorientovat a sehrát tak roli určitého komunikátora v problematice, která se netýká jenom Plzně, ale i celého kraje,“ komentuje pro Regionpodlupou.cz neradostnou situaci hejtman Milan Chovanec.

Zaměstnanci společnosti jsou připraveni čekat na květnovou výplatu do 16. července. Pokud peníze do té doby nedostanou, podá zřejmě většina z nich výpovědi. Zástupci odborů jsou pak připraveni podat hromadný návrh na insolvenci firmy. K dění ve společnosti, kterou vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, se její vedení zatím nijak nevyjadřuje. Skutečnost, že se vedení firmy nebaví ani se zaměstnanci potvrdil také odborový předák Miroslav Cink. Podle jeho slov vedoucí výroby přemlouvali zaměstnance, aby nepodávali výpovědi, aby se fitma mohla rozběhnout poté, co její vedení získá peníze na uhrazení dluhů. Ve hře je údajně také několik potenciálních kupců, kteří by mohli Škodu Steel koupit.

Ve společnosti se začalo s odstávkami výroby už od loňského listopadu, kdy zaměstnanci zůstávali doma několik dní v měsíci a pobírali mzdu v rozmezí od 80 do 60 procent její původní hodnoty. Ještě před třemi léty přitom patřila firma Pilsen Steel mezi první čtyři nejziskovější továrny v regionu. Firma měla zisky přesahující čtyři miliardy korun, vyvážela do zahraničí čtyři pětiny své produkce, která zahrnuje různé výkovky a odlitky větších velikostí. Jedná se například o zalomené hřídele lodních motorů, nebo hřídele pro větrné elektrárny. Jedním z nejznámějších výrobků firmy bylo zhotovení odlitků středové hřídele proslulého Londýnského oka.         

Fotogalerie

Pilsen Steel | Autor: Pilsen Steel