Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé vyslyšeli hlas lidu z Lochotína, nedopustili likvidaci parku kvůli stavbě bytového domu

Plzeň, publikováno 12.12.2013, autor: Richard Beneš

Nespokojení obyvatelé Lochotína přišli s transparenty v rukou přesvědčit plzeňské zastupitele, aby nedopustili likvidaci parku za účelem stavby zbytečného bytového domu | Autor: Richard Beneš

Spokojeni mohli ve čtvrtek odejít z jednání plzeňského zastupitelstva občané Lochotína, kteří přišli na radnici s transparenty v rukou protestovat proti plánovanému prodeji městského pozemku v Komenského ulici 20. Tam chtěla firma Developrojekt postavit nový bytový dům, namísto stávajícího parku. Už na samotném jednání zastupitelstva primátor Martin Baxa (ODS) uvedl, že rada navrhla neschválit uzavření smlouvy na prodej zmíněného pozemku. Zastupitelé pak doporučení rady respektovali a smlouvu smetli ze stolu.

Samotnému hlasování předcházela petiční akce nespokojených občanů, kteří se rozhodli uhájit park, před stavbou bytového domu. Petici nakonec podepsalo více jak 800 osob z Lochotína. Před zastupiteli vystoupila také Dagmar Ryšavá, která se podílela na organizování petiční akce. „Žádáme vás o zastavení realizace projektu, který by vedl ke zhoršení životního prostředí na sídlišti Lochotín. Nesouhlasíme se zastavěním parku nepotřebným bytovým domem, který přinese prospěch jen jeho majiteli,“ řekla Ryšavá.

„Likvidace zeleně a vzrostlých stromů v blízkosti komunikace by byla tragická. Neřešíme v současné době nedostatek bytového fondu, po celém městě je mnoho prázdných domů s novými byty. Na druhou stranu se potýkáme s problémem, kterým je nedostatek zeleně. Zastupitelé města by měli hájit zbytky zeleně před developery. Žádáme vás, nechovejte se jako koňští handlíři,“ apelovala Dagmar Ryšavá na zastupitele. Petiční akce měla úspěch a zastupitelstvo vyslyšelo požadavek občanů na zachování parku.

Prodejem pozemků potřebných na výstavbu bytového domu by město nijak zvláště nezbohatlo. Získalo by jen 1,8 milionu korun. Bytový dům měl vzniknout na pozemku o rozloze 471 čtverečních metrů, na ploše 268 metrů čtverečních mělo být parkoviště a 19 metrů čtverečních měla zabrat příjezdová komunikace. Pozemky chtěla od města odkoupit firma Developrojekt s. r. o. se základním jměním 200 tisíc korun, která byla založena těsně před zahájením jednání o odkupu pozemku v roce 2011.

Server Regionpodlupou.cz požádal před hlasováním starostu městského obvodu Plzeň 1 Miroslava Brabce (ČSSD) o stanovisko k záležitosti kolem plánovaného prodeje městských pozemků za účelem stavby bytového domu. „Když rada městského obvodu Plzeň 1 schvalovala záměr prodeje pozemku na vystavení bytového domu, tak všechny odborné názory a odborná stanoviska byla kladná, proto jsme u nás na obvodu hlasovali pro prodej pozemku. Pak se ale proti projektu zvedla velká vlna odporu a my jsme celou věc přehodnotili. Budu respektovat doporučení našeho klubu zastupitelů a budu hlasovat proti prodeji pozemku,“ řekl před hlasováním starosta městské části Lochotín Miroslav Brabec (ČSSD). 

Fotogalerie

Nespokojení obyvatelé Lochotína přišli s transparenty v rukou přesvědčit plzeňské zastupitele, aby nedopustili likvidaci parku za účelem stavby zbytečného bytového domu | Autor: Richard Beneš