Jsme televize vašeho kraje

České ženy bez hranic pomohly získat na charitu rekordní sumu ve výši 2 238 500 korun

Plzeň, publikováno 14.12.2013, autor: Richard Beneš

České ženy bez hranic pomohly ďírky svým unikátním dárkům získat na charitu rekordní sumu 2 238 500 korun | Autor: Miroslav Matoušek

Tak takový večer Plzeň opravdu ještě nezažila! V Měšťanské besedě se ve čtvrtek sešly ty úplně nejvíc VIP osobnosti z Plzně a okolí, aby se zúčastnily příležitosti vydání 5. ročníku benefičního kalendáře městské společnosti Plzeňská teplárenská pro rok 2014. Ten je letos věnován dvanácti výjimečným českým ženám, které musely kvůli totalitě opustit naši zemi a v zahraničí se proslavily a nese název České ženy bez hranic. Noblesní dámy pak věnovaly do dražby celou řadu svých osobních a nesmírně cenných předmětů. Výtěžek dražby pak přinesl absolutně rekordní sumu 2 238 500 korun, kterou si mezi sebe rovným dílem rozdělí Dětský domov Domino, Útulek pro psy na Valše a Nadace ze srdce zvon, která pořádá sbírku pro chybějící zvony v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni.

„Přestože životní příběhy všech 12 žen jsou rozdílné, spojuje je přesvědčení nenechat se vláčet osudem, ale být připravena přijímat výzvy a čelit jim. A také nezříkat se zodpovědnosti za svět okolo nás. Mít vlastní sen a jít za ním," uvedl Roman Jurečko (ODS), předseda představenstva společnosti Plzeňská teplárenská, pro niž kalendář vznikl. Ten se také společně s hercem Petrem Jančaříkem ujal funkce licitátora a zároveň i moderátora.

Tvářemi kalendáře se staly architektka Eva Jiřičná, pěvkyně Soňa Červená, krasobruslařka Ája Vrzáňová, bojovnice za lidská práva Olga Hrubá, modelka a herečka Paulína Pořízková, novinářka Lída Rakušanová, módní návrhářka Blanka Matragi, tenistka Martina Navrátilová, malířka Kristina Colloredo-Mansfeld, sochařka Lea Vivot, mecenáška umění Meda Mládková a zakladatelka hnutí Stonožka Běla Gran Jensen. Mnohé dámy vážily do Plzně cestu přes půl světa, aby se unikátní benefiční akce osobně zúčastnily a Měšťanská beseda se tak stala místem setkání legendárních osobností. Pracovní povinnosti bohužel nedovolily přijet Blance Matragi, Martině Navrátilové a Paulíně Pořízkové a Olze Hrubé.

A jaké dary věnovaly dámy do charitativní dražby? Dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová přivezla čelenku do vlasů, která ji provázela celou sportovní kariéru, Martina Navrátilová věnovala tenisovou raketu s podpisem, se kterou vyhrála Wimbledon, Lída Rakušanová zase věnovala osobní dopis od amerického prezidenta Billa Clintona, který jí napsal v roce 1994 jako poděkování u příležitosti rušení stanice Svobodná Evropa, Olga Hrubá zase přivezla šál, který ji provázel celý život. Další dámy věnovaly různá umělecká díla, ať už se jednalo o vlastní nebo od dalších slavných autorů. Dražitelé pak o jednotlivé předměty sváděli urputné bitvy. Zapojil se do nich například i hokejista Martin Straka, modelka Andrea Verešová, nebo manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

O křest kalendáře Ženy bez hranic se postarali architekt Jiří Boudník a šéf představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko | Autor: Regionpodlupou.cz 

Za rekordních 400 tisíc korun se vydražila kolekce fotografií od nejslavnějšího britského fotografa architektury Richarda Bryana a jeho exkluzivní fotografická kniha o Londýně, která vyšla v nákladu pouhých 150 kusů, jíž do dražby věnovala architekta Eva Jiřičná. Tak se výtěžku aukce upřímně radovala. Naprosto nečekaná a kuriózní bitva se odehrála o čelenku Áji Vrzáňové. Do aukce se totiž naprosto nečekaně zapojila i sochařka Lea Vivot, která přiletěla až z Toronta. „Chci tu čelenku vydražit a pak ji zase vrátím Áje Vrzáňové,“ uvedla slavná sochařka a tak se také stalo. Čelenku získala za 250 tisíc korun a po deseti minutách „vlastnictví“ ji opět předala nesmírně dojaté legendární krasobruslařce. Sochařka Lea Vivot za toto gesto sklidila bouřlivý potlesk ve stoje od všech přítomných v sále. Socha dítěte, kterou věnovala do dražby sama Lea Vivot se vydražila za 270 tisíc korun.

Noblesní sochařka se pak chystala dražit i další předměty a organizátoři akce ji museli přemluvit, aby od tohoto záměru ustoupila. „Vždy se sem jako vlaštovka ráda vracím a podporuji sirotky na celém světě. V Mexiku mám svůj vlastní sirotčinec a jsem velmi poctěna, že mohu přispět do dražby svojí sochou, která představuje mého syna,“ uvedla Lea Vivot. Ta se také postarala o další zlatý hřeb celého večera. Předsedovi představenstva teplárenské společnosti Romanu Jurečkovi, který je známým milovníkem zvířat a má dokonce dva kozlíky, věnovala svoji sochu kozy, vytvořené podle návrhu Pabla Picassa. Dojatý Jurečko pak uvedl, že uměleckému dílu dá jméno Viktorka, na památku vítězného tažení plzeňských fotbalistů.

Sochařka Lea Vivot věnovala Romanu Jurečkovi sochu kozy, kterou vytvořila podle návrhu Pabla Picassa | Autor: Regionpodlupou.cz 

Za rovných 300 tisíc korun se vydražila také socha od Věry Janouškové, kterou do dražby věnovala mecenáška umění Meda Mládková. Tenisovou raketu Martiny Navrátilové získala plzeňská podnikatelka za 157 tisíc a bude to prý vánoční dárek pro bratra zmíněné dražitelky. Dopis Billa Clintona získal jiný dražitel za 117 tisíc korun. Za 207 tisíc korun vydražil plzeňský advokát Jaroslav Svejkovský nesmírně cenný originál první gramofonové desky, kterou namluvila operní pěvkyně Soňa Červená s Jaroslavem Werichem a také plakát legendárního kabaretu Červená sedma, založeného otcem pěvkyně Jiřím Červeným. Plakát pak namaloval sám slavný Artur Longen.

A jaký byl dárek organizátorů pro všechny přítomné dámy, které se staly tváří benefičního kalendáře Plzeňské teplárenské? Přijel jim zazpívat sám Karel Gott a nadšení v sále neznalo hranic.

Radost z úspěšné a unikátní akce neskrýval její hlavní organizátor, šéf představenstva teplárenské společnosti Roman Jurečko. „Jsou to všechno ženy s velkým „Ž“ a je na ně pyšný celý svět, protože tam, kde dnes žijí, mají obrovské úspěchy. V Plzni osm takto významných dam na jednom místě ještě nikdy nebylo. Když mě napadlo téma letošního kalendáře, tak jsem nečekal, že to dopadne tak dobře a že ty dámy budou sedět dnes večer s námi u stolu. A jak jsem je přemluvil? Ty dámy jsou zvyklé na rychlé jednání. A buď je zaujmete, nebo u nich nemáte šanci. Na audienci u Martiny Navrátilové jsem v Roland Garros čekal skoro dva dny a pak mi dala deset minut. Z toho jsem udělal 25 minut a díky tomu je tady ta její raketa. Je to i o strašném štěstí. A stejné to bylo i s Karlem Gottem, kterého se mi podařilo ve středu v jeho vile přesvědčit o našem projektu a on dnes přijel vzdát těm osobnostem hold,“ řekl Roman Jurečko.   

Benefiční kalendáře Plzeňské teplárenské, které se pokaždé věnují jinému okruhu osobností, mají tradici, která se datuje od roku 2010. Za minulé ročníky se díky dražbám vybralo na charitu celkem 2,58 milionu korun. 

Fotogalerie

České ženy bez hranic pomohly ďírky svým unikátním dárkům získat na charitu rekordní sumu 2 238 500 korun | Autor: Miroslav Matoušek
O křest kalendáře Ženy bez hranic se postarali architekt Jiří Boudník a šéf představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko | Autor: Regionpodlupou.cz
Sochařka Lea Vivot věnovala Romanu Jurečkovi sochu kozy, kterou vytvořila podle návrhu Pabla Picassa | Autor: Regionpodlupou.cz
Roman Jurečko s Leou Vivot a jejím unikátním darem | Autor: Regionpodlupou.cz