Jsme televize vašeho kraje

Město si zatím ponechá zdevastovaný objekt, ukrývající cenné interiéry architekta Adolfa Loose

Plzeň, publikováno 16.12.2013, autor: Richard Beneš

Proslulý architekt Adolf Loos | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Plzeňští zastupitelé na svém jednání rozhodli na základě naléhání památkářů, aby město požádalo Ministerstvo obrany o prodloužení termínu pro splnění závazků vyplývajících z bezúplatného převodu nemovitosti na Klatovské 19, jejíž součástí jsou cenné interiéry světoznámého architekta Adolfa Loose. Městu v současné době chybí 90 až 100 milionů korun potřebných pro rekonstrukci objektu. Původně se uvažovalo o tom, že Plzeň nemovitost vrátí státu, čímž by se ovšem připravila o jedno z klíčových děl slavného architekta. Objekt bývalé vojenské správy v Klatovské 19 získalo město od státu bezplatně v roce 2005 a podle smlouvy jej mělo opravit do roku 2015.

„O prodloužení termínu se má nyní městská rada snažit především kvůli hudebnímu salonu, který se v objektu nachází a je dílem světoznámého architekta Adolfa Loose, přestože rada v návrhu usnesení upozornila na skutečnost, že v současné době není a ani výhledově město nebude schopno vynaložit náklady nezbytné na provedení rekonstrukce objektu, čímž nemůže garantovat naplnění záměru uvést nemovitost do stavu vhodného k užívání pro kulturní, společenské a vzdělávací účely,“ uvedla radní Helena Matoušová (ODS).

Při uzavírání smlouvy o převodu objektu v roce 2004 mělo město představu, že v objektu umístí agendy typu vydávání občanských průkazů, cestovních dokladů, vydávání řidičských průkazů, technických průkazů, popřípadě další agendy státní správy. „Po bližším zkoumání a zpracování analýz se zjistilo, že předmětnou nemovitost upravit pro tyto účely je velmi obtížné, a to i z pohledu vybudování parkovacích míst a rovněž z časového hlediska. Město muselo výkon státní správy zajistit bezodkladně, proto byly agendy přesunuty do jiných objektů,“ vysvětlila Matoušová.

Podle slov radní by chtělo město využívat budovu ve veřejném zájmu i nadále. Samotná strategická poloha a zejména skutečnost, že se v objektu nachází hudební salon od Adolfa Loose, obě tyto skutečnosti vybízely k využití ve sféře kulturní. V roce 2009 se zastupitelstvo zavázalo zpřístupnit pro širokou veřejnost movitou kulturní památku, kterou je interiér zmíněného hudebního salonu od Adolfa Loose. Samotný pokoj je obložený mramorem, v němž se uplatňují základní Loosovy myšlenky a požadavky na architekturu interiérů. Na památku se přijížděli v nedávné době dívat experti ze zahraničí, jednalo se například o delegaci z královské komory britských architektů i z vídeňské vysoké školy uměleckoprůmyslové.  

„Převzít si barák, nechat ho chátrat a pak vrátit, to mi přijde zvláštní. Architekt Loos má být přitom jeden ze základních pilířů města pro rok 2015, kdy bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury," upozornil opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). „Kdyby se budova vrátila ministerstvu, klidně ji nechají spadnout. Město by mělo vyjednat prodloužení termínu opravy budovy do roku 2018,“ konstatoval zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz).  

V Plzni se dochovalo devět realizací Loosových interiérů a vedle toho se našly se také pozůstatky několika dalších. Plzeň se může v tomto srovnávat s Vídní, počtem dochovaných Loosových realizací pak předčí Prahu.  

Fotogalerie

Proslulý architekt Adolf Loos | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz