Jsme televize vašeho kraje

Plzeň 2015 zakopala válečnou sekeru s bývalou uměleckou ředitelkou projektu EHMK

Plzeň, publikováno 17.12.2013, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš

Válečnou sekeru zakopalo nové vedení společnosti Plzeň 2015 s bývalou uměleckou ředitelkou projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Yvonou Kreuzmannovou, kterou v lednu roku 2012 odvolal za poměrně drsných okolností Tomáš Froyda. Stalo se tak bezprostředně po jeho nástupu do funkce ředitele společnosti Plzeň 2015. Sám Froyda již ve funkci ředitele rezignoval v prosinci 2012. Nyní se aktuální vedení společnosti Plzeň 2015 Kreuzmannové omluvilo za okolnosti jejího vyhazovu a dokonce jí nabídlo spolupráci.

„Plzeň 2015 o.p.s. jménem nového vedení vyslovuje omluvu Yvoně Kreuzmannové za způsob, jakým byla ukončena její spolupráce se společností a za šíření nepravdivých informací o její osobě. Hluboce lituje událostí, které nastaly na přelomu let 2011/2012 a znemožnily její další práci na projektu Plzeň– Evropské hlavní město kultury 2015,“ stojí doslova v textu omluvy od společnosti Plzeň 2015.

„Jsme si velmi dobře vědomi zásadního podílu Yvony Kreuzmannové na získání titulu Evropské hlavní město kultury pro město Plzeň. Jsme si vědomi toho, že pro získání titulu učinila v maximální možné míře, co bylo třeba, že pro tento cíl pracovala s nasazením a s obětavostí, že dokázala věnovat tomuto projektu své znalosti, vědomosti a síly. Za to vše Yvoně Kreuzmannové patří naše upřímné poděkování,“ uvedl dočasný ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko, který dohodu uzavíral. 

Po vzájemných jednáních o ukončení soudních sporů a s ohledem na pracovní závazky Yvony Kreuzmannové se obě strany dohodly na dílčích možnostech budoucí spolupráce. Plzeň 2015 má zájem využít zkušeností Yvony Kreuzmannové přinejmenším v oblasti tanečního umění a mezinárodních uměleckých projektů a uspořádat v Plzni celoevropský meeting a festival Spring Forward sítě Aerowaves.

A co se vlastně v lednu 2012 stalo, že musela Kreuzmannová odejít za velmi dramatických okolností? Původně nechtěl tehdejší ředitel Froyda sdělit důvody, které ho vedly k tomu, že neprodloužil smlouvu s uměleckou ředitelkou, později důvody přerušené spolupráce vysvětlil. Stalo se to poté, co se Kreuzmannová proti vyhazovu ostře ohradila.

„Nepodepsat novou smlouvu s Yvonou Kreuzmannovou jsem se rozhodl na základě prostudování její monitorovací zprávy, oficiální zprávy z Bruselu doručené naší organizaci a v neposlední řadě také na základě finančních požadavků paní Kreuzmannové. Způsob vypracování a samotný obsah monitorovací zprávy zpracované Kreuzmannovou považuji za zcela závažné porušení smlouvy a principu loajality ze strany umělecké ředitelky,“ řekl v lednu 2012 Froyda. „Zástupci Správní rady města Plzně dostali materiál až poté, co už byl v Bruselu a neměli tudíž možnost se ke zprávě vyjádřit. Jinou verzi dostalo město Plzeň a jinou zástupci EK v Bruselu, což nemohu hodnotit jinak, než jako záměr. Uvedením nepřesných, zkreslených, jednostranných a dokonce nepravdivých údajů zpráva poškodila město Plzeň na mezinárodní úrovni,“ uvedl tehdy Froyda.  

Kreuzmannová si podle Froydy stěžovala na to, že nedostala z rozhodnutí města požadovanou smlouvu a v důsledku toho se 40 až 70 hodin měsíčně věnovala práci dobrovolnicky. „Vytvořila tak dojem, že její pracovně-právní postavení je na základě města Plzně nejisté a nestabilní. Náhledem do účetnictví jsem zjistil, že pracovně právní vztah s Kreuzmannovou byl toho času založen platnou smlouvou a společnost jí za rok 2011 poskytla mzdu ve výši 773 000 korun, bez zdravotního a sociálního pojištění i bez cestovních náhrad, což nepovažuji za nejisté a nestabilní postavení. Kreuzmannová tak uvedením nepravdivých údajů ve zprávě uvedla Monitorovací a poradní výbor EU záměrně v omyl a vědomě jej zneužila ke svým vlastním osobním finančním cílům, což dokazuje nezpůsobilost k výkonu tak odpovědné a mezinárodně významné pozice,“ konstatoval Froyda.

Ředitel Froyda tenkrát odmítl přistoupit na nové finanční požadavky Kreuzmannové, která chtěla 600 korun za hodinu za 120 hodin měsíčně odpracovaných, což představuje 72 000 korun za tříčtvrteční úvazek. Nabídku na smlouvu za 55 000 korun měsíčně neakceptovala, a proto skončila. Novým uměleckým ředitelem projektu Plzeň – EHMK 2015 se pak stal režisér, divadelník a scénárista Petr Forman. 

Sama Kreuzmannová považovala postup ředitele Froydy za sérii pochybení a porušování závazných dokumentů společnosti Plzeň 2015. Celý projekt se podle jejích slov už delší dobu potýkal s nedostatkem financí, které město očekávalo v souvislosti se ziskem titulu od státu, města i kraje a které potřebovalo na to, aby dodrželo rozsah naplánovaných akcí. Hrozilo reálné nebezpečí, že celý projekt skončí obrovskou ostudou a nenaplněnými sny.

Odvolaná Kreuzmannová, která mimo jiné šéfuje festivalu Tanec Praha, vytkla Plzeňanům, že chtějí udělat z akce jen provinční záležitost a nehodlají překročit regionální rozměr. „Plzeňané zřejmě nepochopili celý projekt evropského hlavního města kultury. Zatímco u ostatních měst, které v minulosti titul získaly, byli ve správní radě experti z národních i zahraničních institucí, v Plzni jsou všichni vázáni jen na region,“ říkala Kreuzmannová. Byla přesvědčena o tom, že tým organizátorů by měl spolupracovat s odborníky z Evropské komise a ministerstva kultury, aby splnil všechny úkoly, které si vytyčil při kandidatuře. Zásadně pak bývalá umělecká ředitelka nesouhlasila s porušováním slibů z kandidatury.

Fotogalerie

Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš