Jsme televize vašeho kraje

Univerzita má konečně s městem smlouvu o partnerství

Plzeň, publikováno 17.12.2013, autor: Richard Beneš

Smlouvu o partnerství univerzity a města podepsala rektorka Ilona Mauritzová a primátor Martin Baxa | Autor: Magistrát města Plzně

Smlouvu o partnerství v úterý na plzeňské radnici stvrdili svými podpisy primátor Martin Baxa (ODS) a rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová. Přestože se intenzivnější spolupráce mezi oběma institucemi datuje od roku 2004, nebyla dosud uzavřena žádná rámcová smlouva. Pro společné činnosti a vzájemnou spolupráci jsou v partnerské smlouvě vymezeny zejména oblasti vzdělávání a výzkumu, kultury, sportu a mimoškolních aktivit, prezentace, sociální sféra a projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Univerzita může od města každoročně získat až dva miliony korun.

„Podpisem smlouvy deklarujeme smysluplnost a přínos spolupráce nejen pro obě strany, ale rovněž pro společnost v regionu. V partnerství vidím značný potenciál i proto, že plzeňská univerzita je moderní, dynamicky se rozvíjející institucí, která je důležitou součástí našeho města,“ uvedl primátor Martin Baxa.

„Tímto aktem navazujeme na předchozí úspěšnou spolupráci mezi městem Plzní a Západočeskou univerzitou v Plzni. Nyní jsme se posunuli zase o krok dopředu. Uzavření smlouvy vnímám jako další rozměr této spolupráce, který kromě jiného přispívá i k naplňování Integrovaného plánu rozvoje města „Plzeň – univerzitní město 2015“ a zároveň je příslibem spolupráce pro nadcházející plánovací období do roku 2020. Jsem hrdá na to, že v roce 2015 bude Plzeň městem kultury i městem univerzitním,“ konstatovala rektorka Ilona Mauritzová.

Součinnost obou subjektů je vymezena především v oblasti vzdělávání a výzkumu, kultury, sportu a mimoškolních aktivit, prezentace, v sociální sféře a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. „Důležitá pro rozvoj města je podpora studijních a vědeckých projektů nebo spolupráce na vývoji kreativních průmyslů včetně vzniku kreativního inkubátoru pro ekonomický rozvoj regionu. V oblasti sociální se například zaměříme na podporu Univerzity třetího věku, pořádání vzdělávacích seminářů z různých oblastí pro odbornou i laickou veřejnost. Městský veřejný prostor bychom chtěli kultivovat výtvarnými prvky a spolupracovat chceme také v oblasti průzkumů a anket,“ dodal primátor.

Smlouva stanovuje základní rámec spolupráce a pravidel v obecné rovině. Výstupem pracovní skupiny složené z odborných pracovníků magistrátu a univerzity mají být konkrétní návrhy projektů a činností na daný rok. „Oběma stranami odsouhlasený soubor projektů a činností se stane nedílnou součástí smlouvy o poskytnutí účelové dotace na příslušný kalendářní rok,“ upřesňuje Helena Knížová, ředitelka úřadu služeb obyvatelstvu. Částka, na kterou univerzita může podle jejích slov dosáhnout, je až do výše dvou milionů korun.

Fotogalerie

Smlouvu o partnerství univerzity a města podepsala rektorka Ilona Mauritzová a primátor Martin Baxa | Autor: Magistrát města Plzně