Jsme televize vašeho kraje

Divadlo J.K.Tyla má konečně nového ředitele, povede ho Martin Otava

Plzeň, publikováno 17.12.2013, autor: Richard Beneš

Divadlo J.K.Tyla v Plzni | Autor: Richard Beneš

Třináctičlenná komise, která vybírala ředitele městské příspěvkové organizace Divadlo J. K. Tyla, doporučila radě města ke jmenování Martina Otavu. Padesátiletý současný ředitel Divadla F. X. Šaldy by tak měl nastoupit do funkce příští rok v září. Po schválení městskou radou už ale bude mít takový úvazek, aby mohl řešit zásadní záležitosti spojené s přesunem administrativy a scény Komorního divadla do nové divadelní budovy v Jízdecké ulici.

„Martin Otava na nás udělal dobrý dojem svou minulostí a svým aktivním a kvalitním působením v libereckém divadle. Přesvědčil nás svojí dynamikou a energií, kterou chce věnovat práci v našem divadle, a také svým nadšením a svojí vizí,“ uvádí Eva Herinková, náměstkyně primátora pro kulturu a cestovní ruch a zároveň předsedkyně výběrové komise, ve které zasedl rovněž scénograf a bývalý šéf Národního divadla Daniel Dvořák, umělecký šéf Divadla Aréna v Ostravě Ivan Krejčí nebo Jiří Štilec, akademik hudebního managementu působící na Hudební akademii múzických umění.

„Samozřejmě doporučení komise musí schválit rada města, ale co víc si může člověk přát, než pracovat v divadle, které má takové možnosti, jako bude mít Divadlo J. K. Tyla po otevření dvou dalších nových scén. Vést divadlo s klasickým velkým divadlem, novou scénou a scénou experimentální, to je výzva, kterou může člověk dostat jednou za život. Jako rozený Pražák marně pátrám v paměti, kdy se za posledních sto let v Praze otevřelo nějaké velké divadlo. Neotevřelo. V Plzni to bude příští rok,“ sdělil bezprostředně po rozhodnutí komise Martin Otava.

Konkurz na ředitele plzeňského divadla se konal podruhé, když letos v září komise žádného z pěti zájemců o tento post nevybrala a doporučila vyhlásit nové, tentokrát uzavřené výběrové řízení. Z oslovených čtyř adeptů se přihlásili tři, Ilja Racek ml., současný dočasně jmenovaný ředitel DJKT, Ilja Šmíd, šéf opery DJKT a Martin Otava, ředitel Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Martin Otava se funkce ředitele ujme 1. září 2014, pokud doporučení komise schválí Rada města Plzně. Divadlo J. K. Tyla vede v současné době Ilja Racek, který byl pověřen dočasným řízením po odchodu Jana Buriana na pozici generálního ředitele Národního divadla.   

Fotogalerie

Divadlo J.K.Tyla v Plzni | Autor: Richard Beneš