Jsme televize vašeho kraje

Plzeň chystá rozšíření placeného parkování, na řadě je Roudná, Petrohrad i Hamburk

Plzeň, publikováno 23.12.2013, autor: Richard Beneš

Parkovací automat | Autor: Richard Beneš

Strategii parkování až do roku 2017 schválili radní města Plzně. Pro motoristy to znamená zpoplatnění stovek dalších parkovacích míst na území města. Nové parkovací automaty se začnou objevovat především v oblasti Roudné, Petrohradu a Hamburku. Ročně hodlá město instalovat v ulicích až 22 nových parkovacích automatů, informoval náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD). Dobrou zprávou může být, že se nepočítá se zdražením parkovaného v žádném ze tří současných tarifních pásem.

„Ve čtvrti Petrohrad se bude za parkovné platit v oblasti omezené ulicemi Slovanská, Sladkovského, Koterovská, U Trati a U Ježíška. V letech 2015 až 2016 město dokončí zpoplatnění dolního Petrohradu, tedy ulic Koterovská, Jablonského, Rubešova, Houškova, Rejskova, U Ježíška, kde vznikne až 15 automatů. Zpoplatněná bude už do března 2014 celá Roudná, kde se chystá 19 automatů," informoval náměstek Šimák. Zóna placeného parkování bude také v oblasti zvané Hamburk mezi Sirkovou a Švihovskou ulicí, nádražím a Prazdrojem.

V letech 2015 až 2016 bude instalováno 27 automatů západně od Klatovské třídy ke Škodovce, což pokryje až polovinu území, jehož obsazenost nyní dosahuje ve dne i v noci téměř 100 procent. "V současných zpoplatněných zónách se ve špičkách pohybuje okolo 70 procent," uvedl Šimák. Zpoplatnění omezuje hlavně celodenní stání, k němuž by měli řidiči volit parkoviště Park + Ride na okrajích města, které chce město vybudovat. Celodenní sazba bude zahrnovat jízdenku na MHD. Město předpokládá, že to bude mít pozitivní dopad pro rezidenty, majitele provozoven a jejich klienty.

Nové parkoviště pro 238 vozidel vznikne v blízké době v Kotkově ulici poté, co současný nájemce uvolní plochu, která se nyní nachází ve spodní části autobusového nádraží. Parkoviště bude bezplatné a poslouží jako záchytné pro oblast západně od Klatovské třídy. Příští rok hodlá město přebudovat dnes bezplatné parkoviště na náměstí Emila Škody. Tam vznikne záchytné parkoviště Park + Ride s kapacitou 177 stání s celodenní sazbou, která bude zahrnovat i jízdenku na MHD. V omezeném rozsahu je možné zlegalizovat stání v okolí ulice U Ježíška a na Roudné je možné rozšířit parkoviště pod Pattonovým mostem. Náměstek primátora Šimák pak dodal, že další možnosti rozšíření míst centrální oblast nenabízí. U nového divadla budovaného v Jízdecké ulici však vznikne ještě v průběhu roku 2014 nový parkovací dům s kapacitou 200 vozů.

V rozpočtu města na příští rok je vyčleněna částka 5,12 milionu korun na nákup parkovacích automatů a pořízení dohledového centra. V dalších letech by do nákupu nových parkovacích automatů mělo investovat po čtyřech milionech korun. Podle uzavřené smlouvy je cena nového parkovacího automatu 165 tisíc korun a na dalších 20 tisíc přijde osazení a přípojka. V Plzni je nyní zhruba 80 parkovacích automatů, z nichž už je už ale řada starých až 20 let. Postupně se nahrazují nebo modernizují parkovacími automaty, které přijímají nejen mince, bankovky, ale i Plzeňskou kartu. Necelá polovina ze starých přístrojů už byla nahrazena. 

Fotogalerie

Parkovací automat | Autor: Richard Beneš