Jsme televize vašeho kraje

Zvířata v zoo se mají báječně i díky štědrým příspěvkům od mnoha politiků

Plzeň, publikováno 26.12.2013, autor: Richard Beneš

Primátor Martin Baxa krmil oblíbené lemury přímo z ruky | Autor: Jaroslav Vogeltanz

Jednoznačně nejoblíbenějším místem pro politiky z našeho regionu je plzeňská zoo. Zvířátka prostě stejně jako u dětí, frčí i mezi politiky napříč politickým spektrem, ti se pak mohou předhánět v počtu pokřtěných mláďat nebo výší sponzorských příspěvků. Nejvyhledávanějšími a nejnavštěvovanějšími akcemi v zoo je pak otevírání nových expozic a pavilonů, kde se to politiky obvykle jenom hemží. Regionpodlupou.cz našel v souvislosti se zoo a světem regionální politiky celou řadu zajímavostí, kuriozit a rekordů. Zde jsou některé z nich.

„Politici se o plzeňskou zoo začali zajímat v devadesátých létech minulého století, kdy byl primátorem města Zdeněk Prosek. Ten také pomáhal nastartovat rozvoj zoo, její proměnu a modernizaci. Sám primátor Prosek byl také čestným patronem prvního v Plzni odchovaného makaka lvího, který dostal jméno Viki,“ vzpomíná mluvčí zoo Martin Vobruba.

Důkazem toho, že se politici nechodí do zoo jen fotografovat při různých slavnostních příležitostech je bývalý poslanec a krajský zastupitel Vladislav Vilímec (ODS), který je podle záznamů zoo vůbec neštědřejším a dlouholetým sponzorem z řad politiků. Přesnou částku, kterou Vilímec za dlouhá léta zoo poskytl z vlastní kapsy, mluvčí Vobruba džentlmensky neprozradil. Ale jedná se prý o zajímavou sumu. Vilímec je patronem Honzíka, medvěda hnědého, známého z televizních večerníčků, dále je kmotrem lvice Blanky. Jiným podobným rekordmanem je starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS). Řádným sponzorem a kmotrem lemurů hnědých je nepřetržitě už od roku 1999. Je tak nejdéle úřadujícím sponzorem mezi politiky.

Další prvenství má na svém kontě bývalá náměstkyně primátora Marcela Krejsová (ODS), která se během své kariéry stala kmotrou hned deseti zvířat, mimo jiné i prvních tygřat narozených v plzeňské zoo.

Zvířatům v plzeňské zoo fandí i náměstek primátora Martin Zrzavecký, na snímku s nosorožcem indickým | Autor: Jaroslav Vogeltanz

Všichni členové Rady Plzeňského kraje společně s jednotlivými dětskými domovy převzali čestný patronát nad některými obyvateli africké a asijské expozice. Děti z dětských domovů v regionu se společně s radními kraje staly čestnými patrony hrošíka liberijského, geparda, zebry, žirafy, pštrosa a dalších zvířat. Patronát nad řadou živočichů z Asie a Afriky je dlouhodobý. Plzeňský kraj vybraná zvířata podporuje nejen pravidelným přísunem ovoce a zeleniny i další potravy, ale je s nimi při každé významné životní události.

Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) se stal díky své dřívější plnější postavě patronem hrošíka liberijského a nelze vyloučit, že po zázračném zhubnutí převezme patronát třeba nad gazelami. Náměstek Jaroslav Bauer (ČSSD) je zase patronem zebry Chapmannovy, náměstek Ivo Grüner (ČSSD) oslíka kulana turkmenského, náměstek Jiří Struček (ČSSD) makaka lvího a radní Václav Šimánek (ČSSD) je například kmotrem pštrosa dvouprstého.

Roman Jurečko (vlevo) nadělil společně s manažerem Viktorie Plzeň Adolfem Šádkem tygrům kopací míče na hraní | Autor: Jaroslav Vogeltanz

Svá zvířátka má v zoo také současný primátor Martin Baxa (ODS), který je patronem tučňáka, pásovce a jednoho z nejvzácnějších zvířat v zoo, komodského varana. Patronem tučňáků je i jeho náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD), který má na svém kontě, křest stého narozeného tučňáka a je i kmotrem nížinné antilopy. Velkým milovníkem zvířat je i člen výkonné rady ODS Roman Jurečko. Během křtu mláďat tygrů ussurijských mu Cicero pokálel košili a pokřtili se tak navzájem. Vedle toho je Jurečko také kmotrem krokodýla čelnatého. Originálním dárkem potěšil tygry, když jim ve spolupráci s Viktorií Plzeň předal dárek v podobě 50 starších fotbalových míčů, které dostaly šelmy na hraní.  

Svůj otisk v zoo zanechali i další politici, senátorka a bývalá hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD) je dodnes patronkou levhartice Nuriko. Dlouhá léta jezdil do zoo bývalý ministr vnitra Jan Ruml, který byl kmotrem a pravidelným sponzorem slavného velblouda Haštala. Dlouholetým sponzoringem želvy obrovské se může pochlubit i poslanec Karel Šidlo (KSČM). Před prezidentskými volbami navštívil zoo také kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS). Žirafí kluci a nosorožec indický ho natolik uchvátili, že sáhl do peněženky pro dvě tisícovky a přispěl na místě na jejich potravu. 

Přemysl Sobotka navštívil zoo během kampaně před prezidentskými volbami | Autor: Richard Beneš 

Fotogalerie

Primátor Martin Baxa krmil oblíbené lemury přímo z ruky | Autor: Jaroslav Vogeltanz
Zvířatům v plzeňské zoo fandí i náměstek primátora Martin Zrzavecký, na snímku s nosorožcem indickým | Autor: Jaroslav Vogeltanz
Roman Jurečko (vlevo) nadělil společně s manažerem Viktorie Plzeň Adolfem Šádkem tygrům kopací míče na hraní | Autor: Jaroslav Vogeltanz
Přemysl Sobotka navštívil zoo během kampaně před prezidentskými volbami | Autor: Richard Beneš