Jsme televize vašeho kraje

Radnice mění způsob obsazování velkých městských bytů nad 90 metrů čtverečních

Plzeň, publikováno 30.12.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš

Pronájmy velkých městských bytů nad 90 metrů čtverečních, o které je nyní v důsledku krize mezi nájemníky nejmenší zájem zlevnilo a zjednodušilo město Plzeň. Špatná situace na realitním trhu přiměla radnici změnit pravidla. Tomu napomáhá i novinka, kdy lze nabídky zveřejňovat je na novém webovém serveru www.byty.plzen.eu.

„Zveřejňování volných bytů jen na úřední desce a výběr formou soutěže není efektivní. Velmi výhodné a potřebné je zveřejňovat tyto byty na webu, který už se dostal do povědomí občanů," informoval náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD). Podle dosud platných pravidel se byty o velikosti nad 90 metrů čtverečních nabízely jen na úředních deskách, což ale nezajistilo dostatečný zájem. Pokud se přihlásilo více žadatelů, soutěžili pak o byt podle výše nabídnutého nájemného za plochu nad 90 metrů čtverečních.

„Trh s byty ukazuje, že se nájemné u velkých bytů snižuje. Tyto byty budou také zveřejněny na webu s pevnou výší nájmu, a to 25 procent ze schváleného nájemného, tedy 20,53 korun za metr čtvereční a měsíc. V nájemném bude zohledněn koeficient domu. Minimální výše příjmu žadatele o byt zůstává nejméně 0,8 násobku průměrné mzdy,“ konstatoval Šimák. Zjednodušuje se také proces podávání žádostí. Až dosud museli žadatelé dokládat řadu dokumentů, ale nyní je předloží až vítěz soutěže o byt.

Náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) je ovšem toho názoru, že město by mělo prodat všechny byty s plochou nad 90 metrů čtverečních, ale ne teď, kdy nelze očekávat takový výnos jako před krizí. Problémem ale je, že často jsou v domě různě velké byty. Pokud by si radnice ty menší ponechala, musela by se stát součástí sdružení vlastníků. To by ji dostávalo do velmi složitých situací. Další variantou je byty rozdělit a využívat je pro sociální služby.

Cena nájmu za nadměrné metry kolem 25 procent ze standardního nájmu je podle náměstka Zrzaveckého rozumná kvůli tomu, že je složitá doba a o velké byty není zájem. Naproti tomu je prý cena standardního nájemného vysoká. U bytů do 90 metrů čtverečních, dříve označovaných jako I. kategorie, se platí druhý rok 82,10 korun za metr čtvereční. Tržní nájemné v Plzni je o necelou třetinu vyšší. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně | Autor: Richard Beneš