Jsme televize vašeho kraje

Prožili jsme bouřlivý rok 2013, byl plný změn a nečekaných obratů

Plzeň, publikováno 01.01.2014, autor: Richard Beneš

Plzeň prožila pestrý rok 2013 | Autor: Richard Beneš

Jak bohatý byl rok 2013 na události z politické sféry pro Plzeň i celý region? Odpověď je jednoduchá. Bohatý byl mnohem více, než předchozí léta. Lidé v naší zemi poprvé přímo volili hlavu státu, padala vláda i zavedené pořádky, v základech se otřásly mocné politické strany, některé zanikly, další zánik teprve čeká, řada politiků skončila za mřížemi, nebo naopak opustila brány věznic, na nebi zazářily nové politické hvězdy a stále čekáme na novou vládu. Ale i v Plzni a okolí se děly velké věci.

Hned v lednu se Plzeňané vyslovili v historicky prvním velkém referendu proti záměru společnosti Amádeus Real, která hodlala na místě bývalého DK Inwest vybudovat obchodní a zábavní centrum OC Corso Americká. Referenda se zúčastnilo 54 744 občanů z celkového počtu 132 929 oprávněných voličů. A výsledek? Nic moc. Obchodní centrum skutečně nestojí a zřejmě ani stát nebude. Na části plochy po DK Inwest parkují automobily a v létě tam stál i cirkus. Město odmítlo nabídku od firmy Amádeus na odkup pozemků za 1,4 miliardy korun. Amádeus zase odmítl nabídku města na prodej pozemků za 271 milionů korun, což je cena, kterou stanovil znalecký posudek. Město podalo žalobu na vyklizení pozemků v majetku města, které měly být zasaženy výstavbou OC Corso. A čeká se, co bude dál.

Zelenou dostala v lednu překvapivě hladce od městských zastupitelů stavba spalovny komunálního odpadu v Chotíkově. Poklepáním na základní kámen začala městská společnost Plzeňská teplárenská spalovnu za dvě miliardy korun budovat v září na „zelené louce“ v areálu skládky v Chotíkově. Slavnostní akt si nenechala ujít celá řada bývalých i tehdy aktuálních ministrů, přítomna byla téměř kompletní špička politické reprezentace města i kraje napříč politickým spektrem.

Začátkem roku se také nastartovaly radikální změny ve společnosti Plzeň 2015, která pro město připravuje projekt Evropského hlavního města kultury 2015. Ozdravný proces společnosti, která nefungovala, trval vlastně po celý rok. V lednu nahradil v pořadí již druhého ředitele Tomáše Froydu prozatímní ředitel Erich Beneš, toho pak v srpnu další dočasný ředitel Jiří Sulženko. Až v říjnu se stal novým řádným ředitelem Jiří Suchánek. Na funkci předsedkyně správní rady mezitím v únoru rezignovala Marcela Krejsová (ODS), kterou vystřídal primátor Martin Baxa (ODS), jenž za projekt převzal odpovědnost.   

Koncem února vypukla naplno krize v ODS, jejíž řady začali i na Plzeňsku opouštět nejen vlivní členové strany. Krize se dál prohloubila během letního skandálu kolem premiéra Petra Nečase a následného pádu vlády. Propad pokračoval po neúspěšných parlamentních volbách a nezastavil se ani před koncem roku. V Plzni opustili ODS takové persony jako člen oblastní rady Jan Michálek, člen regionální rady a významný podnikatel Petr Štrunc, nebo bývalý primátor Zdeněk Prosek. O pořádný skandál v řadách plzeňské ODS se navíc postarala v květnu trojice mladých členů, které policie začala stíhat v kauze gangu podvodníků s palivy, kteří způsobili mnohamilionové škody. O členství ve straně přišli Adam Soleh, Tomáš Vlček a Radek Mráz, který byl předsedou sdružení ODS v Malesicích, zastupitelem na ÚMO Plzeň 1 a členem regionální i oblastní rady ODS.      

V březnu zastupitelé schválili přestavbu bývalého pivovaru Světovar na městský archiv a kulturní centrum 4X4 Cultural Factory. Předpokládaná hodnota zakázky je 215 milionů korun a termín dokončení prosinec 2014. Sto milionů by měla činit dotace. Od září běží pro město Plzeň klíčový projekt modernizace úpravny vody na Homolce. Stavba za 1,1 miliardy korun má zajistit kvalitu pitné vody v platných parametrech. Od roku 2011 má plzeňská úpravna vody výjimku krajské hygienické stanice, která umožňuje vypouštět z kohoutků vodu obsahující sezónně nadlimitní množství pesticidů i dalších nežádoucích látek. Na rekonstrukci získala Plzeň z Fondu soudržnosti Evropské unie 674 milionů korun, dalších 40 milionů dostane ze Státního fondu životního prostředí.

Velký okamžik zažilo v červnu zastupitelstvo Plzeňského kraje, kde byl vůbec poprvé k vidění slavný „plzeňský double.“ Fotbalisté FC Viktorie Plzeň a HC Škoda Plzeň se přišli na hejtmanství pochlubit čerstvě vybojovanými trofejemi za vítězství v nejvyšší hokejové a fotbalové soutěži. Kromě Prahy žádné jiné město zisk obou nejcennějších titulů v jedné sezóně nikdy nezažilo. Chlapi děkujeme!

Na zářijovém jednání zastupitelstva se po bouřlivé diskusi odhlasovala nová vyhláška stanovující 130 míst, kde lze v Plzni provozovat hazard. Na poslední chvíli se ze seznamu vyhlášky vyškrtlo sedm adres heren v historickém jádru města, kde nezůstane žádná herna ani kasino. Počet heren by se měl i nadále snižovat. Opozice však považuje navrženou regulaci za nedostatečnou, její zástupci požadovali úplný zákaz hazardu ve městě.

Až na druhý pokus se v listopadu podařilo po nelítostné šestihodinové bitvě plzeňských zastupitelů odhlasovat návrh, díky kterému se neměly zastavit práce na stavbě nového plzeňského divadla. Zhotovitel stavby, kterým je firma Hochtief, hrozila přerušením a zastavením stavby za 840 milionů korun, pokud město nezaplatí vzniklé vícenáklady v hodnotě dalších 40 milionů korun. Pětadvacet zastupitelů nakonec zvedlo ruku pro návrh, kdy město zaplatí zhruba polovinu požadované sumy. Pro zhotovitele to byl pokyn, aby dál pokračoval ve stavbě divadla. Platba zbývající částky je zatím ve hvězdách. 

Fotogalerie

Plzeň prožila pestrý rok 2013 | Autor: Richard Beneš