Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé diskutovali o nudistické pláži u Boleváku, legální není a nebude

Plzeň, publikováno 20.06.2012, autor: Richard Beneš

Toto zákoutí na břehu Velkého boleveckého rybníka obsadili naturisté | Autor: Richard Beneš

Bouřlivá diskuse na téma nudistické pláže u Velkého boleveckého rybníka se strhla na posledním jednání zastupitelstva městského obvodu Plzeň 1. Zastupitelé se rozdělili na dva tábory, a zatímco prvnímu přítomnost naháčů v jedné části pláže u rybníka nevadí, druhá část zastupitelů, kde převažovaly ženy, brojí za to, aby naturisté od Boleváku zmizeli.

„Rozpoutala se diskuse, která k ničemu nevedla, jednání nemělo žádný výsledek a tak jsem celou věc ukončil. Já osobně nemám problém s přítomností nudistů u Boleváku, jsem tolerantní člověk a nevadí mi to,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz starosta městského obvodu Miroslav Brabec (ČSSD). Podle jeho slov ovšem někdy dochází na břehu rybníka ke konfliktům mezi příznivci koupání i slunění bez plavek a většinovými návštěvníky „textilních“ pláží.

Nudistická pláž u Boleváku je neoficiální a tak to i zůstane. Rozhodně neplánujeme, že by se měla nějak neprodyšně oddělovat od ostatních lokalit v okolí rybníka. Jedná se o volné koupání v přírodě, od letošního roku se u Boleváku neplatí žádné vstupné. To, že určitá skupina lidí tam chodí na jedno místo a využívá je ke koupání bez plavek, zůstává faktem, ale my proti tomu nemůžeme nic dělat,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství, Správy veřejného statku města Plzně. „Každý má právo tam na to místo přijít a žádný naturista by odtud neměl vyhazovat člověka, který tam přijde v plavkách. K takovým konfliktům tam samozřejmě dochází, ale znovu zdůrazňuji, že se jedná o volné místo ke koupání,“ řekl Havelka.

Proti naháčům u Velkého boleveckého rybníka zatím neměla důvod zasahovat ani městská policie. Zatím jsme neměli nahlášen žádný případ, že by se tam do sebe pustili příznivci a odpůrci naturismu. Policie by mohla na místě zasáhnout v okamžiku, kdy by tam docházelo k vzbuzování veřejného pohoršení,“ uvedla mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová.

Podle zákona o přestupcích nastává veřejné pohoršení  v případě současného naplnění tří znaků. „Musí být spácháno veřejně, jednání musí subjektivně pohoršovat zpravidla více než dvě osoby, které budou tomuto jednání obvykle přítomny současně, a musí být v rozporu s tím obsahem mravnosti, na němž se společnost shoduje. Správní orgán neporovnává toto jednání s mravností stanovenou podle vlastních kritérií, nýbrž je poměřuje s obecnou společenskou shodou o obsahu mravnosti,“ citovala z příslušného zákona mluvčí městské policie Pužmanová. 

Fotogalerie

Toto zákoutí na břehu Velkého boleveckého rybníka obsadili naturisté | Autor: Richard Beneš
Velký bolevecký rybník | Autor: Richard Beneš