Jsme televize vašeho kraje

Masivní kampaň v zahraničí chystá společnost Plzeň 2015 pro projekt EHMK, kraj zase poskytne šest milionů korun

Plzeň, publikováno 06.01.2014, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš

Společnost Plzeň 2015 zahajuje masivní reklamní kampaň v zahraničí, od které si slibuje, že přiláká stovky tisíc turistů do Plzně v období, kdy bude Evropským hlavním městem kultury. Městská společnost spouští prezentace mimo ČR, například ve městě Riga v Lotyšsku nebo ve městě Umea ve Švédsku, které jsou městy kultury v letošním roce. Na seznamu je dále dvojice rakouských měst Vídeň i Linec. Další prezentace by se měla odehrát na Czech Street Party v Bruselu i na řadě veletrhů, mimo jiné v Londýně, informoval ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek a programový ředitel Jiří Sulženko.

„Pokud si spočítáme počty vstupenek, které musíme prodat, potřebujeme sem přivést stovky tisíc zahraničních návštěvníků. Někteří budou organizovaně se zájezdy, někteří individuálně, každého oslovíme jiným typem akce. Prezentace v zahraničí je pro nás absolutně zásadní," vysvětlil Jiří Sulženko. Podle jeho slov investuje letos společnost Plzeň 2015 na marketing a propagaci 17 procent ze svého rozpočtu, což představuje částku ve výši asi 17 milionů korun. Zkušenosti ze zahraničí svědčí o tom, že akce EHMK v daném městě výrazně ovlivňuje cestovní ruch. V hlavním roce činí nárůst obvykle deset procent a dlouhodobě se zvyšuje zájem turistů i pro další léta.

Společnost Plzeň 2015 odstartovala prezentaci na EHMK již loni v mnichovském muzeu Villa Stuck, které se zúčastnila bavorská státní ministryně pro evropské záležitosti Beate Merková i desítky zástupců německých kulturních institucí a média. Šňůra bude pokračovat v Lotyšsku, ve Švédsku, dále po Rakousku, na konci března čeká projekt představení v belgickém Monsu, jenž se stane městem kultury spolu s Plzní. Připravují se i akce po českých centrech v zahraničí. Další prezentace pak proběhnou na zmíněných veletrzích cestovního ruchu. V lednu to je veletrh v Norimberku, dále v Utrechtu, na jaře v Berlíně, Stuttgartu a pak v Londýně, který patří mezi nejvýznamnější akce svého druhu.

O prezentaci projektu v zahraničí se například postará Autobus linka 2015. Na trati Vídeň-Plzeň se zase nyní domlouvá "vlak za kulturou", tedy podobný projekt, jaký se uskuteční v roce 2015 mezi Řeznem a Plzní, kdy bude k vlaku na této trase připojen speciální vagon s kulturním programem. S propagací v Bavorsku i s přípravou projektů už delší dobu výrazně pomáhá Centrum Bavaria Bohemia v Schönsee. Organizátoři si hodně slibují i od propagace, která vznikne multimediálním spojení několika evropských měst.

Ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek uvedl, že s propagací projektu má pomoci i nová městská organizace Plzeň - TURISMUS, zřízená za účelem organizování cestovního ruchu. „Chceme turisty přivézt nejen kvůli roku 2015, ale naučit je sem jezdit, ukázat Plzeň jako město, kde se dobře vaří, dobře žije, dobře bydlí,“ řekl Suchánek. Dodal, že obrovským úkolem je pak nastartovat udržitelnost, aby projekty rokem 2015 pro Plzeň neskončily. 

Částkou ve výši šest milionů korun podpoří Plzeňský kraj v roce 2014 akce v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK). Jedná se zejména o Západočeské baroko a další projekty regionálního programu EHMK zahájené v roce 2014. Plzeňský kraj vyhlásil v souladu s přijatým Memorandem o spolupráci Plzeňského kraje a statutárního města Plzeň při realizaci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Pravidla pro poskytování finanční podpory Plzeňského kraje nositelům projektů EHMK pro roky 2014 – 2015.

„V letošním roce v rámci 1. výzvy podpoříme víceleté stěžejní projekty, zejména Západočeské baroko, a projekty naplňující regionální program EHMK, které budou zahájeny v roce 2014 a budou probíhat i v roce 2015. Ve schváleném rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2014 je pro tuto podporu vyčleněna částka ve výši šesti milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček (ČSSD).

Fotogalerie

Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš