Jsme televize vašeho kraje

Městský soud už potřetí otevře kauzu náměstka primátora

Plzeň, publikováno 08.01.2014, autor: Richard Beneš

Petr Rund | Autor: Richard Beneš

Už potřetí začne na jaře letošního roku řešit Okresní soud Plzeň město banální kauzu údajně ukradeného fotoaparátu, která má ovšem mediálně atraktivního muže na lavici obžalovaných. Tím je náměstek primátora Petr Rund (ODS). V minulosti si již dvakrát vyslechl rozsudek, který jej zprostil obžaloby, naposledy to bylo loni v červnu. Nyní se ovšem případem začne zabývat jiná soudkyně, Bohdanu Kučerovou vystřídá Kateřina Kubiasová.

Fotoaparát měl náměstek Rund odcizit 20. prosince 2011 dvojici mladých aktivistů během pouličního happeningu, kteří již předtím kritizovali prostřednictvím svého blogu poměry na magistrátu. Soudu se ani na druhý pokus nepodařilo prokázat, že by se žalovaný skutek stal tak, jak je uvedeno v obžalobě.

V pořadí již druhý osvobozující rozsudek pro Runda zrušil loni na podzim plzeňský krajský soud, případ pak zmíněné soudkyni odebral. Důvodem bylo nerespektování pokynů krajského soudu, které dostala soudkyně po prvním rozhodnutí ohledně hodnocení důkazů.  Jednalo se o to, že má vzít v potaz pravý obsah shromážděných důkazů. V případě prokázání viny hrozil Rundovi až dvouletý trest vězení.     

„To, co je mi kladeno za vinu se nezakládá na pravdě, nic takového jsem neudělal. Žádný foťák jsem neviděl a žádný jsem ani nemohl vzít. Tato nesmyslná kauza mi od konce roku 2011 komplikuje život. Předpokládal jsem, že to bude vyřešeno ve zkráceném řízení. Zažil jsem už několik provokací a útoků na mou osobu, které souvisely s dvojicí mladíků,“ uvedl loni před soudem náměstek primátora Rund. Tehdy také odmítl odpovídat na otázky státního zástupce z děčínského okresního státního zastupitelství, které případ dozorovalo kvůli podjatosti. Rund tenkrát státnímu zástupci sdělil, že nemá důvěru v jeho nestrannost.

Advokát obžalovaného Libor Michalec před soudem i v závěrečné řeči několikrát zdůraznil, že neexistují proti jeho klientovi žádné přímé důkazy. Podle jeho slov šlo o cílenou snahu zdiskreditovat náměstka jako politika a vyřadit ho tak z veřejného života. „Ti chlapci dobře vědí, že jakýkoliv i sebemenší trest, by zničil kariéru Petra Runda a jsou ochotni pro to udělat cokoliv,“ uvedl advokát.  Advokát Michalec zmínil i to, že se jeden z poškozených podílel na přípravě tiskoviny „Plzeň bez cenzury,“ kterou v Plzni vydával bývalý poslanec Vít Bárta (VV). „Všechno to má politický podtext, Bárta se nechal slyšet, že všemi prostředky bude působit proti vedení města Plzně i místní ODS. Je to případ protknutý politikou od začátku až do konce,“ dodal u soudu Michalec. 

Fotogalerie

Petr Rund | Autor: Richard Beneš