Jsme televize vašeho kraje

Bez práce bylo v prosinci v Plzeňském kraji 6,4 procenta obyvatel, počet nezaměstnaných stoupá

Plzeňský kraj, publikováno 09.01.2014, autor: Richard Beneš

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Bez práce bylo v prosinci loňského roku v Plzeňském kraji 6,4 procenta obyvatel, míra nezaměstnanosti tedy v porovnání s předchozím měsícem stoupla o čtyři desetiny procenta. K 31. 12. 2013 bylo v Plzeňském kraji v evidenci celkem 25 709 uchazečů o zaměstnání, což je o 1413 více než v listopadu. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 25 008 dosažitelných uchazečů o práci, informoval ve čtvrtek server Regionpodlupou.cz Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

Od ledna loňského roku přešlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nyní se uvádí podíl nezaměstnaných osob vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

„Během prosince 2013 evidujeme v Plzeňském kraji nově 2982 uchazečů o zaměstnání, což je o 520 více než v listopadu. Z evidence úřadů práce jsme vyřadili 1569 uchazečů, tedy o 779 méně než minulý měsíc. Do nového zaměstnání v prosinci nastoupilo 686 osob, což je o 255 méně než v listopadu. Bez umístění jsme vyřadili 883 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec. K poslednímu prosinci bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 13 057 žen, což představuje 50,8 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 3240 osob se zdravotním postižením, tedy 12,6 procenta ze všech nezaměstnaných.

Prostřednictvím pracovního úřadu hledá v kraji práci 1668 absolventů škol a mladistvých, což je o 62 méně než minulý měsíc. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v prosinci celkem 5940 uchazečů o zaměstnání, tedy 23,1 procenta všech nezaměstnaných.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti ve výši 5,5 procenta vykazují shodně okresy Rokycany a Plzeň jih. V porovnání s minulým měsícem stoupla na jižním Plzeňsku míra nezaměstnanosti o tři desetiny procenta a na Rokycansku o čtyři desetiny. Nejvyšší míru nezaměstnanosti 8,5 procenta registrujeme tradičně v okrese Tachov, kde nezaměstnanost stoupla oproti listopadu o 0,8 procenta," řekl Moravec. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 6,14 procenta a stoupla o 0,3 procentního bodu. Na Klatovsku vzrostl počet lidí bez práce na hodnotu 7,3 procenta obyvatel, což je o 0,9 procenta. O jednu desetinu procenta stoupla míra nezaměstnanosti v Plzni, kde je 6,1 procenta lidí bez práce.

Na severním Plzeňsku dosáhla nezaměstnanost hodnoty 6,1 procenta a stoupla o čtyři desetiny. Plzeňský kraj zůstává po Praze druhým regionem s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé republiky. Praha má míru nezaměstnanosti 5,1procenta, zatímco Plzeňský kraj má 6,4 procenta. Třetí příčka patří Středočeskému kraji, kde je míra nezaměstnanosti 6,9 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost v rámci republiky je tradičně v Ústeckém kraji, kde je bez práce 11,5 procenta obyvatel. Průměrná nezaměstnanost v rámci ČR je 8,2 procenta.

K poslednímu prosinci nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 2575 volných pracovních míst, což je o 113 méně než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo připadá deset procent uchazečů. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 157 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 378 a na jedno místo tak připadá 4,4 absolventů. Záměr hromadného propouštění nahlásila v prosinci společnost Apex City Casino z Plzně, která propouští 19 svých zaměstnanců v souvislosti se zrušením kasina na základě nové městské vyhlášky zakazující herny a kasina v historickém jádru města.

Fotogalerie

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz