Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská ČSSD: Kvůli stavbě divadla chceme hlavu náměstka primátora Runda

Plzeň, publikováno 10.01.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzeň | Autor: Richard Beneš

Mimořádné jednání klubu zastupitelů ODS na plzeňské radnici bude příští týden řešit, jak naloží s dopisem svých koaličních kolegů zastupitelů z ČSSD. Ti se ve svém dopisu velmi kriticky pustili do náměstka primátora Petra Runda (ODS) kvůli tomu, že na stavbě divadla vznikly vícepráce za téměř 40 milionů korun. Sociální demokraté proto v dopisu žádají hlavu náměstka Runda, což potvrdil náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Od začátku jsme měli obavy, že na stavbě divadla vzniknou vícepráce, ale od začátku jsme byli ujišťováni, že žádné vícenáklady nebudou. Pak jsme se najednou dozvěděli, že už se jednalo o vícenákladech na nákup kvalitnější divadelní techniky, jež vznikly z důvodu nových norem a také o uhrazení nákladů za neplánovaný odvoz kontaminované zeminy ze staveniště. Nejsme přesvědčeni o tom, že se tak stalo v souvislosti s tím, jak se projednávají změny projektu,“ uvedl náměstek Zrzavecký s tím, že se zastupitelé z ČSSD cítí takovým jednáním podvedeni.

„Klub řekl, že je potřeba tuto situaci řešit, náměstek Rund by měl odstoupit sám a z vlastní vůle. Ztratil důvěru našeho klubu a nespokojenost s jeho osobou zaznívá i z řad klubu zastupitelů z ODS,“ konstatoval Zrzavecký.

Až na druhý pokus se loni v listopadu podařilo po nelítostné šestihodinové bitvě plzeňských zastupitelů odhlasovat návrh, díky kterému se neměly zastavit práce na stavbě nového plzeňského divadla. Zhotovitel stavby, kterým je firma Hochtief, hrozila přerušením a zastavením stavby za 840 milionů korun, pokud město nezaplatí vzniklé vícenáklady v hodnotě dalších 40 milionů korun. Pětadvacet zastupitelů nakonec zvedlo ruku pro návrh, kdy město zaplatí zhruba polovinu požadované sumy na nákup divadelní technologie. Pro zhotovitele to byl pokyn, aby dál pokračoval ve stavbě divadla.

Podle slov náměstka Zrzaveckého chce znát firma Hochtief do 15. února stanovisko města k uhrazení zbývající částky za odvoz kontaminované zeminy. Lednové zastupitelstvo by proto mělo projednat, jak se k této záležitosti postaví. Zároveň Zrzavecký odmítl, že by současné kroky ČSSD vedly na radnici ke krizi s koaličním partnerem z ODS a následnému rozkolu ještě před komunálními volbami. „Krize není ve vztahu ke koaličnímu partnerovi, máme problém jen s jedním člověkem, nikoliv s koalicí,“ dodal Zrzavecký.

Náměstek primátora Petr Rund od začátku tvrdí, že nemá nejmenší pochybnosti o tom, co předložil zastupitelům na podporu svého návrhu na uhrazení všech vícenákladů. „Když jsem dával v září informační zprávu, tak jsem žádal všechny zastupitele, aby se mohli seznámit s těmi změnovými listy, bohužel ze strany ČSSD tam přišel pouze radní Jiří Kuthan, velký zájem pak projevila zastupitelka Jaroslava Maříková (Občané.cz), která šla hodně do detailů, dostala všechny podklady. Já stále tvrdím, že požadavek celého balíku změnových listů je adekvátní, tak ho vyhodnotil i odbor investic města. Jednu třetinu jsme odsouhlasili, dvě třetiny nás ještě čekají. Projednat se to musí,“ uvedl Petr Rund. Po listopadovém jednání zastupitelstva nechal Rund u právníků a kontrolorů prověřit, zda se při stavbě divadla postupovalo správně a kontrola prý proběhla dobře.

Příští týden se na jednání klubu zastupitelů ODS ukáže, zda vysvětlení a stanovisko Petra Runda ohledně požadované úhrady vícenákladů jeho kolegy uspokojí natolik, že ho podpoří v tom, aby nadále vykonával svoji funkci nebo zda rozhodnou o jeho odvolání, jak požaduje ČSSD. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzeň | Autor: Richard Beneš