Jsme televize vašeho kraje

Nejdůvěryhodnějším politikem v zemi je Okamura, polepšili si Pospíšil i Chovanec

Praha, Plzeň, publikováno 13.01.2014, autor: Richard Beneš

CVVM | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Podle prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je nejdůvěryhodnějším stranickým politikem v zemi poslanec a šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, který se těší důvěře 47 procent obyvatel naší země. Plzeňský kraj má v první třicítce zastoupení hned dvou regionálních politiků, na osmém místě je Jiří Pospíšil (ODS) a na 17. místě figuruje Milan Chovanec (ČSSD).

Zatímco Jiří Pospíšil je ve zmíněném průzkumu CVVM ostříleným a stabilním matadorem, který se v minulosti běžně umisťoval i na nejvyšší příčce, současný hejtman Chovanec, jenž se pravděpodobně stane ministrem vnitra nové vlády je v žebříčku víceméně nováčkem. Ještě loni v květnu figuroval Chovanec na 23. místě se sedmi procenty, stejně jako Vít Bárta (VV). Ten ovšem tentokrát po volebním neúspěchu na kandidátce hnutí Úsvit v aktuální třicítce žebříčku vůbec není.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a aktuálně žhavý kandidát na post prvního místopředsedy ODS má důvěru 32 procent obyvatel, stejně jako jeho stranická kolegyně Miroslava Němcová. Zatímco loni na jaře byl Pospíšil s devětatřicetiprocentní důvěrou na třetím místě, v září poněkud oslabil na 29 procent, ovšem o tři měsíce později již jeho důvěra zase začala stoupat.

Stále ještě hejtman Milan Chovanec získal důvěru 12 procent obyvatel, nevěří mu 42 procent, pro 36 procent je neznámým a deset procent respondentů neví jak se v otázce důvěry k tomuto politikovi rozhodnout.  

Stříbrnou příčku žebříčku obsadil předseda hnutí ANO Andrej Babiš s důvěrou ve výši 42 procent dotázaných, stejně jako na třetím místě jeho spolustraník Martin Stropnický. Babišovi od září vzrostla důvěra o 13 procentních bodů. Na čtvrté pozici je lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, jemuž věří 42 procent dotázaných, pátý je šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, těšící se důvěře 37 procent dotázaných.

Z předsedů stran zastoupených ve Sněmovně figuruje v žebříčku šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jenž má důvěru 25 procent dodázaných a oproti podzimnímu průzkumu si polepšil o 14 procentních bodů, dále je tam předseda KSČM Vojtěch Filip (24 procent) a úřadující šéf ODS Martin Kuba (12 procent).

Fotogalerie

CVVM | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz