Jsme televize vašeho kraje

Klub zastupitelů ODS podpořil náměstka primátora Petra Runda, jehož hlavu požadovali zastupitelé z koaliční ČSSD

Plzeň, publikováno 15.01.2014, autor: Richard Beneš

Magistrát | Autor: Richard Beneš

Klub plzeňských zastupitelů za ODS se na svém úterním jednání postavil za technického náměstka primátora Petra Runda (ODS), jehož hlavu požadovali koaliční kolegové zastupitelé z ČSSD, protože ztratil jejich důvěru. Pro server Regionpodlupou.cz to ve středu potvrdil šéf klubu zastupitelů ODS, radní Robert Houdek. Sociální demokraté vyzvali Runda, aby z vlastní vůle odstoupil kvůli tomu, že na stavbě nového divadla v Jízdecké ulici vznikly vícepráce za téměř 40 milionů korun.

„Na jednání klubu jsme si pozvali i šéfa odboru investic, který nás společně s náměstkem Rundem seznámil s problematikou kolem stavby divadla. Vysvětlili nám, že se postupovalo správně, nedošlo k žádnému pochybení, což potvrdily i výsledky kontroly, kterou náměstek zadal. Zjistili jsme, že náměstek koná správně,“ konstatoval radní Robert Houdek. Klub zastupitelů ODS tedy rozhodl, že technického náměstka Runda bude i nadále podporovat a ten tedy zůstane ve své funkci.

„Vyzvali jsme klub zastupitelů ČSSD, abychom se ještě před lednovým jednáním zastupitelstva sešli k velkému společnému jednání, na kterém se budeme celou záležitostí podrobně zabývat. Změna na postu technického náměstka primátora by nebyla k ničemu. Odchod Petra Runda z funkce by nevyřešil problematiku stavby divadla. Navíc by bylo pro každého jeho nástupce do funkce téměř nemožné, aby se v dané záležitosti, kterou je třeba urychleně řešit, rychle zorientoval. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že chceme dokončit funkční období koalice na magistrátu v současné podobě. Nemělo by smysl něco rušit,“ dodal radní Houdek.

„Vnímám pozitivně fakt, že ODS má zájem o té záležitosti jednat. V průběhu příštího týdne svoláme schůzku zastupitelů ČSSD i ODS, abychom si před jednáním zastupitelstva vše ujasnili. Předpokládám, že se schůzky nezúčastní všichni zastupitelé za ČSSD, ale především ti, kteří měli k osobě a aktivitám náměstka primátora Petra Runda největší výhrady,“ uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký.

„Od začátku jsme měli obavy, že na stavbě divadla vzniknou vícepráce, ale od začátku jsme byli ujišťováni, že žádné vícenáklady nebudou. Pak jsme se najednou dozvěděli, že už se jednalo o vícenákladech na nákup kvalitnější divadelní techniky, jež vznikly z důvodu nových norem a také o uhrazení nákladů za neplánovaný odvoz kontaminované zeminy ze staveniště. Nejsme přesvědčeni o tom, že se tak stalo v souvislosti s tím, jak se projednávají změny projektu,“ dodal náměstek Zrzavecký s tím, že se zastupitelé z ČSSD cítí takovým jednáním podvedeni.

Až na druhý pokus se loni v listopadu podařilo po nelítostné šestihodinové bitvě plzeňských zastupitelů odhlasovat návrh, díky kterému se neměly zastavit práce na stavbě nového plzeňského divadla. Zhotovitel stavby, kterým je firma Hochtief, hrozila přerušením a zastavením stavby za 840 milionů korun, pokud město nezaplatí vzniklé vícenáklady v hodnotě dalších 40 milionů korun. Pětadvacet zastupitelů nakonec zvedlo ruku pro návrh, kdy město zaplatí zhruba polovinu požadované sumy na nákup divadelní technologie. Pro zhotovitele to byl pokyn, aby dál pokračoval ve stavbě divadla.

Náměstek primátora Petr Rund od začátku trval na tom, že nemá nejmenší pochybnosti o tom, co předložil zastupitelům na podporu svého návrhu na uhrazení všech vícenákladů. „Já stále tvrdím, že požadavek celého balíku změnových listů je adekvátní, tak ho vyhodnotil i odbor investic města. Jednu třetinu jsme odsouhlasili, dvě třetiny nás ještě čekají,“ uvedl Petr Rund. Po listopadovém jednání zastupitelstva nechal Rund u právníků a kontrolorů prověřit, zda se při stavbě divadla postupovalo správně a kontrola prý proběhla dobře.

Fotogalerie

Magistrát | Autor: Richard Beneš