Jsme televize vašeho kraje

Zastupitele čeká rozhodnutí, zda nové divadlo bude Nové divadlo

Plzeň, publikováno 16.01.2014, autor: Richard Beneš

Nové divadlo | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Bouřlivou debatu plzeňských zastupitelů na téma výběru jména pro novou divadelní budovu lze očekávat na jejich jednání, které se uskuteční 30. ledna. Ve hře je hned několik názvů, které prosazují jednotlivé strany napříč politickým spektrem zastupitelstva. Nejžhavějším kandidátem je ovšem nyní jméno „Nové divadlo,“ což je návrh, se kterým předstoupí primátor Martin Baxa (ODS) a jeho náměstkyně pro kulturu Eva Herinková (ČSSD).

Původně primátor prosazoval variantu pojmenovat divadlo po Václavu Havlovi, ale během schůzek s jednotlivými zastupitelskými kluby dospěl k závěru, že mezi zastupiteli není potřebná podpora k tomu, aby se divadlo pojmenovalo po exprezidentovi. Na základě toho se proto primátor přiklonil k neutrálnímu názvu. Původně se ještě mluvilo o jménu „Nová scéna,“ ale přednost pak dostalo jméno Nové divadlo.  

Prosadit tento název nebude mít koalice ODS a ČSSD vládnoucí na radnici vůbec lehké. Zastupitelé z Občané.cz by chtěli mít divadlo pojmenované po Havlovi. A pokud by se tak nestalo, navrhovali po zesnulém prezidentovi pojmenovat alespoň vznikající kulturní továrnu Světovar. Ta se má stát centrem především nezávislé kultury, ke které měl Havel blízko.   

Pro neutrální název divadla je například i opoziční TOP 09. Zastupitelé z TOP 09 se však netají názorem, že spíše než jméno divadla je pro ně daleko důležitější fakt, zda se nový kulturní stánek vůbec dostaví. Zatím totiž vůbec není jasné, jak se zastupitelé postav í k požadavku společnosti Hochtief na uhrazení vícenákladů za odvoz zeminy ve výši téměř 20 milionů korun. Firma hrozí, že když město nezaplatí, přeruší práce na stavbě divadla.

Zastupitelům z KSČM se zase zalíbil nápad pojmenovat dovadlo po Miroslavu Horníčkovi, jak to požadují někteří Plzeňané v petici, kterou zatím podepsalo více než 9500 občanů. Petici iniciovalo nové politické uskupení Změna pro Plzeň, které si dělá ambice dostat se po letošních komunálních volbách na plzeňský magistrát. 

Fotogalerie

Nové divadlo | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz