Jsme televize vašeho kraje

Regionální sněm ODS nominoval do nejvyšších stranických funkcí Petra Fialu a Jiřího Pospíšila

Plzeň, publikováno 16.01.2014, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil diskutuje s Petrem Fialou | Autor: Richard Beneš

Těsně před víkendovým kongresem ODS proběhl ve čtvrtek večer v Plzni regionální sněm ODS, kde občanští demokraté z Plzeňského kraje rozhodovali o nominacích na celostátní vedení ODS. Podle očekávání získal nominaci na předsedu ODS exministr školství Petr Fiala, který se sněmu osobně zúčastnil. A překvapením rovněž nebyla nominace domácího krajského šéfa ODS Jiřího Pospíšila na post prvního místopředsedy.

Pro Petra Fialu hlasovalo 76 z 80 delegátů regionálního sněmu, Pospíšil dostal 73 hlasů.Nominace na řadové místopředsedy si pak vysloužil bývalý mluvčí vlády a současný starosta Líbeznic Martin Kupka a politolog Petr Sokol, od kterých se očekává, že by měli vnést do vedení ODS čerstvý vítr. Zbývající nominaci na místopředsedu získal senátor Miloš Vystrčil. Pokud by Jiří Pospíšil neuspěl při volbě na prvního místopředsedu, může se díky své nominaci ucházet o post řadového místopředsedy ODS.     

Hlavním hostem regionálního sněmu byl žhavý kandidát na šéfa ODS Petr Fiala, který hned v úvodu vystoupil s projevem, ve kterém představil v sedmi nejdůležitějších bodech jeho plán na restart ODS. Sklidil za to potlesk zhruba poloviny přítomných spolustraníků. Ještě předtím však zavzpomínal, jak v lednu roku 1989 ležel v plzeňské vojenské nemocnici, kam ho chodil navštěvovat současný kardinál Dominik Duka, který ovšem tehdy pracoval v plzeňské Škodě. „Nosil mi zprávy o tom, co se tenkrát dělo v Praze během Palachova týdne,“ uvedl Fiala.

„Chci vést ODS ke změnám, které ji vrátí zpět na výsluní. Potřebujeme mít v zemi silnou pravicovou stranu a tou může být jen ODS. Šanci máme, projel jsem nyní všechny regiony a zjistil jsem, že je vůle věci změnit a dělat je jinak, než tomu bylo doposud. ODS je třeba také sjednotit,“ vyzval Fiala. Mezi hlavní body jeho restartu ODS patří například stanovení politických cílů, které budou jasné a srozumitelné pro všechny voliče a které se budou promítat do každodenní politiky. Dále Fiala zdůraznil, že je potřeba posílit vnitrostranickou komunikaci a zvýšit kvalitu politického rozhodování.

Petr Fiala si vysloužil nominaci na předsedu strany, Jiří Pospíšil na post prvního místopředsedy | Autor: Richard Beneš

Jako třetí bod svého programu uvedl Fiala aktivizování a mobilizaci svých členů. „Máme mnoho starostů a celá řada z nich má pocit, že jim strana neposkytuje patřičnou podporu. Musíme také začít prokazovat naše kompetence, potřebujeme obnovit práci odborných skupin, musíme rychle sestavit stínovou vládu a mít odborníky na různé oblasti, na které se pak budou obracet média a kterým lidé budou rozumět. Musíme být také otevření a naslouchat tomu, čím lidé v naší zemi žijí, co chtějí, co je trápí a jaké mají problémy. Buďme důvěryhodnější a mějme sebedůvěru. Nevěřte tomu, že když je někdo slušný, je i slabý. Morální obnova strany není jen fráze, ale je to velmi konkrétní věc,“ pokračoval Fiala.   

„Nejsem novou maskou, kterou si ODS nastaví s tím, že se jede dál. Nejede se dál, protože už není kam. Beze změn, které jsem naznačil, je další cesta ODS nemožná. Máme pouze jeden pokus. Neexistují žádné zázračné recepty, žádní zázrační mesiáši, kterým nejsem ani já, nebuďte uhranutí jinými hnutími nebo spasiteli, nepotřebujeme žádné kopie Kalousků, Babišů ani pana Schwarzenberga. Jsem také alergický na termín kmotrovská strana, který často zaznívá právě z řad ODS. Jsou-li někde ekonomické zájmy silnější než politika, tak ukažme na konkrétního člověka,“ dodal Petr Fiala.

Na jeho slova pak reagoval jeden z přítomných straníků, který se Fialy zeptal, zda to znamená, že lidé ve vysokých funkcích v ODS se změní nebo budou ze strany odejiti? Exministr Fiala mu odpověděl, že vše nejde učinit mávnutím kouzelného proutku. V regionech prý ale vidí motivaci změny prosazovat. Za hlavní nositele restartu pak označil důvěryhodné politiky.

Kandidát regionu na post prvního místopředsedy ODS Jiří Pospíšil v rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz konstatoval, že nominaci získal také v Karlovarském a Ústeckém kraji, jihočeská ODS jej navrhla na post řadového místopředsedy. „Ta podpora je převážně z českých regionů, doufám, že přesvědčíme i ostatní delegáty. Nelze vyloučit, se ještě může objevit kromě mě a Jana Zahradila také další kandidát na prvního místopředsedu. Nicméně v té vnitrostranické debatě, která v posledních dnech intenzivně probíhala, jsem další jméno nezaznamenal.  Odmítl jsem kandidovat na post předsedy, protože se domnívám, že lepším kandidátem je Petr Fiala. Vzhledem k výrazné podpoře svých voličů, kdy jsem získal 36 procentům preferenčních hlasů v posledních volbách, se domnívám, že mě naši voliči stále podporují a že bych měl být ve vedení,“ řekl Jiří Pospíšil.

„Protože mám zkušenosti z vedení ODS, kandiduji na funkci prvního místopředsedy. Jsem připraven stát po boku předsedy a starat se o věci, jako je chod hlavní kanceláře nebo technické řízení strany. První místopředseda strany není podle mého názoru jen politická funkce, ale je to také funkce manažerská a funkce, pod kterou spadají další působnosti. Jsem přesvědčen o tom, že vedení ODS bude muset fungovat jinak, než fungovalo v době, kdy byla ODS vládní stranou. Nyní jsme v opozici a chceme zahájit restart strany. K tomu je potřeba, aby se členové grémia věnovali straně naplno,“ konstatoval Pospíšil.

Hlasování během regionálního sněmu ODS | Autor: Richard Beneš

Na rozdíl od svého protikandidáta na funkci prvního místopředsedy Jana Zahradila zdůraznil Pospíšil, že on nebude v Bruselu, nekandiduje do Bruselu a je připraven být v Praze nebo v regionu a pracovat pro ODS každý den. „Zahradilův koncept prvního místopředsedy je odlišný od vize, kterou nabízím já. Ve chvíli, kdy je někdo europoslancem, tak logicky má mnohem méně času na tu agendu a může tak post vykonávat jen politicky. Myslím si, že ODS nyní potřebuje takové vedení, které bude svůj mandát brát vážně a bude se mu plně věnovat,“ řekl Pospíšil.

Regionální šéf ODS v Plzeňském kraji dále uvedl, že restart ODS musí strana stihnout do podzimních voleb. „Ostatně již evropské volby pro nás budou důležité. Pokud výrazně neuspějeme, tak se obávám, že by nás to poškodilo i v podzimních komunálních volbách. Nicméně komunální volby ukáží, nakolik se restart ODS podařil a nakolik je nové vedení úspěšné,“ pokračoval Pospíšil.  

Ten se také domnívá, že je dobré, když se do funkcí místopředsedů hlásí řada nových tváří. „Samozřejmě je otázka, jak při volbě dopadnou. Jsou ale důkazem toho, že ODS není personálně vyprázdněná, má celou řadu mladých a zajímavých politiků, kteří postupně dozrají a budou pro pravicovou politiku v Čechách jejími důležitými nositeli. Já to podporuji a jsem rád, že se takoví lidé objevují. Mnoho z nich znám z Mladých konzervativců i osobě. Nejsem na druhou stranu příznivcem toho, aby došlo k totální personální obměně vedení ODS. Ti lidé musí mít nějaké zkušeností, musí být v Parlamentu, protože právě tam se opoziční práce vykonává. Obměna musí být, ale racionální, rozhodnutí bude ale na účastnících kongresu,“ uzavřel Jiří Pospíšil. 

Fotogalerie

Jiří Pospíšil diskutuje s Petrem Fialou | Autor: Richard Beneš
Hlasování během regionálního sněmu ODS | Autor: Richard Beneš
Petr Fiala si vysloužil nominaci na předsedu strany, Jiří Pospíšil na post prvního místopředsedy | Autor: Richard Beneš