Jsme televize vašeho kraje

Regionální sněm ODS volil své zástupce do výkonné rady, všechno ale může dopadnout jinak

Plzeň, publikováno 17.01.2014, autor: Richard Beneš

Do výkonné rady by se měl dostat Pavel Karpíšek i Jiří Pospíšil | Autor: Richard Beneš

Až do 23.30 hodin pokračoval ve čtvrtek regionální sněm ODS, kde se na závěr hlasovalo o kandidátech do Výkonné rady ODS. Na základě výsledků hlasování podle největšího počtu získaných hlasů by měli ve výkonné radě usednout krajský šéf Jiří Pospíšil, primátor Martin Baxa a krajský místopředseda ODS za Plzeň-sever Pavel Karpíšek. V případě, že bude do funkce prvního místopředsedy ODS nebo na post řadového místopředsedy zvolen Jiří Pospíšil, což se také zřejmě stane, bude členem výkonné rady také krajský místopředseda za Plzeň, Roman Jurečko. Potvrdil to manažer ODS Michal Šašek.

Na celorepublikovém kongresu ODS v Olomouci se ovšem bude v sobotu rozhodovat o změně stanov a struktury ODS, jak ji navrhuje kandidát na předsedu, exministr školství Petr Fiala. Ten prosazuje především zúžení Výkonné rady ODS, aby v ní byl z každého regionu jen jeden zástupce. „Výkonná rada je málo operativní orgán, neplní svou funkci. Má představa je taková, aby region zastupoval jen jeden zástupce, a vedle toho aby fungoval další orgán, říkejme tomu výbor nebo sněm, ve kterém by byli zástupci jednotlivých oblastí,“ řekl Fiala, který se odvolával na strukturu politických stran v jiných zemích.

Pokud by se podařilo Fialovi dosáhnout změny stanov a zúžení členů Výkonné rady ODS, měl by v ní plzeňský region jako svého zástupce Jiřího Pospíšila a pokud by byl zvolen za místopředsedu ODS, tak by se členem výkonné rady stal ještě primátor Martin Baxa, jenž se v hlasování na regionálním sněmu umístil hned za Pospíšilem.  

Fotogalerie

Do výkonné rady by se měl dostat Pavel Karpíšek i Jiří Pospíšil | Autor: Richard Beneš