Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň zvažuje, jak naloží s půlmilionovou pokutou od ÚOHS

Plzeň, publikováno 17.01.2014, autor: Richard Beneš

Fotbalový stadion | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Město Plzeň zvažuje, jakým způsobem se vypořádá s pokutou ve výši půl milionu korun, kterou jí vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za výběrové řízení na dostavbu fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Radnice se může bránit odvoláním proti rozhodnutí ÚOHS nebo může pokutu vymáhat po firmě, která pro město výběrové řízení připravovala. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS).

„Zatím jsme to rozhodnutí ÚOHS nedostali oficiální cestou, stále na ně čekáme. Jednalo se o podmínku indexu důvěryhodnosti, který se v té době standardně používal, byl v řadě soutěží nejen měst ale i ostatních veřejných zadavatelů. Nyní je na právnících, aby se rozhodli, jakou cestou půjdeme. Jestli to bude cesta uhrazení smluvní pokuty a vymáhání této částky po tom, kdo tu soutěž připravoval, nebo zda to budou cestou soudního sporu. Soutěž pro město připravovala společnost Veřejné zakázky s.r.o.,“ řekl náměstek Petr Rund.

Zmíněným případem se úřad začal poprvé zabývat už v roce 2011, pak bylo řízení přerušeno a v minulých dnech opět obnoveno. Podle ÚOHS postupovalo město Plzeň diskriminačně při nastavení kvalifikace cen. V důsledku stanovení požadavku na prokázání ekonomických a finančních kvalifikačních předpokladů zadavatelem mohli být někteří dodavatelé předem vyloučeni z možnosti účastnit se zadávacího řízení. Stadion ve Štruncových sadech stavěl pro město Metrostav, radnice zatím investovala do přestavby asi 350 milionů korun.

Fotbalový klub FC Viktoria Plzeň by měl nyní na své náklady dokončit stavbu dvou rohových věží mezi hlavní tribunou a bočními ochozy, zastupitelstvo by mělo v lednu schválit plán výstavby a přípravu budoucí nájemní smlouvy, která by se mohla podepsat nejdříve v dubnu 2014. Do stavby by měl klub z vlastních prostředků investovat 60 milionů korun. 

Fotogalerie

Fotbalový stadion | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz