Jsme televize vašeho kraje

Na kongresu ODS již zazněly projevy úřadujího předsedy i trojice kandidátů na nového předsedu strany

Olomouc, publikováno 18.01.2014, autor: Richard Beneš

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Kongres ODS zahájil svým projevem úřadující předseda Martin Kuba a na řadu pak postupně přišli se svými projevy tři kandidáti na post předsedy ODS. Největší potlesk sklidil se svým vystoupením nejžhavější kandidát na předsedu Petr Fiala. Europoslanec Edvard Kožušník zase přirovnal ODS k nepojízdnému vlaku na odstavné koleji, do kterého zatéká. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová pak delegátům především zdlouhavě vysvětlovala, proč se rozhodla kandidovat, i když nedostala nominaci z krajů a její sáhodlouhý projev byl nudný až uspávající.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba, ve svém projevu popsal současnou situaci, ve které se ODS nachází. Zdůraznil, že stranu poškodila hned v úvodu roku nečekaně široká amnestie odstupujícího prezidenta Václava Klause a dále pak i policejní zásah na úřadu vlády a s tím související kauza kolem bývalé spolupracovnice tehdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). V souvislosti s tím Kuba zdůraznil, že situace, do níž se pak ODS dostala, nešlo už před volbami zachránit. „Kterou politickou stranu by taková aféra nesrazila na kolena,“ ptal se Kuba. Ten věří, že se ODS může vrátit tam, kam patří, tedy do pozice nejsilnější pravicové strany. K tomu však potřebuje jasnou programovou diskusi, z níž vzejde jasný, mediálně srozumitelný program. Na závěr Kuba dodal, že by ODS neměla spoléhat jen na nové tváře.

U řečnického pultíku pak Martina Kubu vystřídali kandidáti na post předsedy strany, kteří vystoupili v pořadí Petr Fiala, Edvard Kožušník a Miroslava Němcová. Jednoznačný favorit volby Fiala, který získal nominaci z 12 krajů. Ve svém projevu uvedl, že umí řídit instituce, nebojí se riskovat a umí lidi přesvědčit. Vyzval k jednotnosti strany, podle něj by neměla své členy dělit na staré a nové. Skutečná obnova strany podle Fialy nezačne, dokud budou její členové stále svalovat vinu na ostatní, ale tehdy, kdy každý začne sám u sebe. Následně Fiala požádal o silný mandát, aby mohl s obnovou strany začít co nejdříve. Jeho projev byl několikrát přerušen potleskem, na závěr někteří účastníci dokonce povstali.

Naopak poměrně vlažně byl přijat projev europoslance Edvarda Kožušníka, jemuž během jeho slov nikdo nezatleskal. Naopak mnozí delegáti sjezdu při vystoupení Kožušníka kroutili hlavami. Všeobecně byl jeho projev vnímán jako zviditelnění, či start a odrazový můstek pro Evropské volby. Pro stranu v krizi však nepřinesl nic nového a ani žádný návod, jak z krize ven. „Situaci, ve které se dnes nacházíme, jsme si zavinili jenom my sami. A to proto, že jsme neslyšeli nebo nechtěli slyšet vzkazy našich bývalých předsedů, kteří zde dnes s námi bohužel nesedí. A že těch výzev k zatažení záchranné brzdy jsme v posledních letech slyšeli požehnaně," uvedl ve své řeči Kožušník. Obrozená ODS podle něj nesmí rezignovat na roli silné opoziční strany a nový předseda by měl být především krizový manažer, který se nebojí činit odvážné kroky.

Poslední kandidátka na předsednický post Miroslava Němcová, která nezískala podporu ani u domovské organizace uvedla, že ji přesvědčilo mimo jiné velké množství preferenčních hlasů ve sněmovních volbách, pochybnosti některých jejích kolegů o tom, zda má na to být předsedkyní strany, i podpora intelektuálních, vědeckých a uměleckých elit. Podle jejích slov by měla ODS čelit prezidentovi Miloši Zemanovi, který se snaží porušovat ústavní zvyklosti, i novým populistickým a antisystémovým politickým stranám. Na závěr Němcová dodal, že v případě neúspěchu nebude kandidovat na žádné z místopředsednických míst.    

Žádný ze tří kandidátů však zatím neřekl, jakou část politického spektra by nyní chtěla ODS po svém obrození oslovit. Je otázkou, jaké voliče chce občanská demokracie zaujmout. Mohla by získat podporu malých a středních i začínajících podnikatelů, část intelektuálních pravicových elit z vysokých škol by zase mohl k ODS přivést Petr Fiala, díky jeho předchozímu působení v akademické sféře.  

Fotogalerie

ODS | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz