Jsme televize vašeho kraje

Novým šéfem ODS se stal s drtivou většinou Petr Fiala, získal 437 hlasů

Olomouc, publikováno 18.01.2014, autor: Richard Beneš

Petr Fiala | Autor: ODS

Novým předsedou ODS byl na kongresu ODS V Olomouci zvolen drtivou většinou delegátů exministr Petr Fiala, který získal 437 hlasů z celkového počtu 546. Druhá v pořadí Miroslava Němcová obdržela navzdory tomu, že neměla žádnou nominaci, překvapivě 66 hlasů. Europoslanec Edvard Kožušník získal jen 32 hlasů.

„Děkuji za zvolení i za silný mandát, kterého si velmi vážím. Chápu to jako obrovský závazek a jsem připraven tvrdě pracovat pro ODS. Teď to všechno teprve začíná. Kdybych dělal nějaké chyby v řízení ODS, buďte to vy, kdo mě opravíte. Nezačíná jen obroda ODS, ale začíná i jiná kultura v ODS. Lidé nebudou odcházet z funkcí bez toho, aniž bychom jim poděkovali za jejich práci,“ uvedl těsně po svém zvolení Petr Fiala a sklidil za to potlesk delegátů sjezdu ve stoje.

Následně Fiala vyzval spolustraníky, aby spolu s ním poděkovali minulému předsedovi Petru Nečasovi, který podle Fialy pro ODS udělal hodně. Nečas prý neznamená jen červen loňského roku. Dále poděkoval Fiala Martinu Kubovi i Miroslavě Němcové, kteří byli ve vedení strany v nejobtížnější době.  

Životopis

Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. je významnou osobností akademického i politického života v zemi. Byl jedním ze zakladatelů Katedry politologie v Brně, dlouhá léta ji pak vedl. Stal se prvním profesorem politologie v Česku.

Byl ředitelem Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity, stál i u vzniku Politologického časopisu, českého odborného politologického periodika. Působil jako vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií, vedoucí Institutu pro srovnávací politologický výzkum a také jako děkan Fakulty sociálních studií.

Dvě funkční období působil pak jako rektor brněnské Masarykovy univerzity. Právě v tomto období univerzita zaznamenala výrazný vzestup, stala se významnou evropskou vzdělávací institucí a stále vyhledávanější vysokou školou z řad uchazečů o studium. Za jeho vedení byl mimo jiné spuštěn systém pro odhalování plagiátorských prací a postaven kampus v brněnských Bohunicích.

Petr Fiala byl také ministrem školství, mládeže a tělovýchovy ve Vládě ČR.

Fotogalerie

Petr Fiala | Autor: ODS