Jsme televize vašeho kraje

V boji o post prvního místopředsedy ODS porazil Jan Zahradil Jiřího Pospíšila

Olomouc, publikováno 18.01.2014, autor: Richard Beneš

Jan Zahradil | Autor: ODS

Prvním místopředsedou ODS se stal europoslanec Jan Zahradil se ziskem 294 hlasů. V souboji porazil místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila, pro kterého hlasovalo 193 delegátů kongresu. Zatímco Pospíšil se ve svém proslovu zaměřil na to, jak zlepšit opoziční práci ODS, jak sestavit stínovou vládu a jak pracovat na české politické scéně, Jan Zahradil se hlavně nabídl jen k tomu, že převezme odpovědnost za jarní volby do Evropského parlamentu.

Jako vůbec první politik na kongresu nastínil ve svém proslovu Jiří Pospíšil, jak by měla ODS dělat opoziční politiku. „ODS se musí zabývat každodenní věcnou opoziční politikou, musíme sestavit stínovou vládu. Nová vláda bude dělat chyby a my na ně musíme upozorňovat. Není možné, aby byl hlavním ekonomickým lídrem opozice Miroslav Kalousek z TOP 09, my jako ODS musíme být fundovaní a připravení,“ uvedl Pospíšil. Vedle toho by měla ODS zlepšit také svoji personální politiku a vnitrostranické fungování.  

Pospíšil si neodpustil ani rýpnutí do svého protikandidáta Zahradila tvrzením, že post prvního místopředsedy má být funkcí na plný úvazek, zatímco on jako europoslanec tráví část své práce v zahraničí. „Jsem připraven se funkci prvního místopředsedovi plně věnovat, nekandiduji do Evropského parlamentu,“ uvedl Pospíšil. Zahradill na to reagoval tím, že je to pouze otázkou dobré organizace práce.

Na úvod svého projevu Zahradil na rozdíl od Pospíšila konstatoval, že funkce prvního místopředsedy ODS není manažerská, ale především politická funkce a zdůraznil také, že být europoslancem není žádná vada. Slíbil, že v případě svého zvolení požádá grémium, aby jej pověřilo stoprocentní odpovědností za letošní evropské volby. Sám sebe Zahradil označil za bezrizikovou osobu, která není spojena s žádnými politickými podnikateli. „Zaměřme se na to, že jeden hlavní politický podnikatel bude sedět ve vládě a chystá se převzít státní kasu,“ konstatoval Zahradil. Dále vyzval ODS, aby se zlepšila její komunikace s médii. Z jeho projevu ovšem vyplynulo především to, že hraje o svoji pozici, kterou by rád viděl i nadále v Bruselu a nejde mu tolik o úlohu ODS jako silné opoziční strany.  

„Jsem rád, že jsme s Jiřím Pospíšilem nevedli kampaň proti sobě. Už před volbou jsme shodli na tom, že výsledek nebude mít vliv na jejich vztah. Dokonce jsme spolu minulý týden společně obědvali," komentoval své vítězství Jan Zahradil. 

„Svoji prohru beru rytířsky, protože v politice platí, že člověk se musí naučit i prohrávat. Nejsem zklamaný, respektuji vůli kongresu,“ uvedl krátce po oznámení výsledků volby Jiří Pospíšil. 

  

Fotogalerie

Jan Zahradil | Autor: ODS