Jsme televize vašeho kraje

Peníze na důstojné zajištění Evropského hlavního města kultury 2015 už máme, tvrdí lidé z vedení projektu

Plzeň, publikováno 22.06.2012, autor: Richard Beneš

Sídlo společnosti Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš

Společnost Plzeň 2015, která zajišťuje projekt evropského hlavního města kultury má reálně zajištěno a potvrzeno 226 milionů korun na kulturní projekty. „Za tyto finance jsme schopni zajistit důstojný kulturní program, který osloví širokou veřejnost, sháníme i nadále další peníze,“ prohlásil na jednání plzeňského zastupitelstva ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda.

Jako výchozí základ je to reálný rozpočet, nyní pracujeme na tom, abychom to celé ještě vyšperkovali. Máme dva roky na to, abychom sehnali další peníze. Budeme jednat ještě s vládou i s dalšími subjekty. Není také možné, aby po nás Brusel slepě vyžadoval splnění všech jejich podmínek, abychom se pak zadlužili v situaci, kdy míří ke krachu některé státy EU. I proto jsme provedli revizi přihlášky a o těchto změnách budeme na podzim diskutovat v Bruselu,“ vysvětlil Froyda.

Revizi přihlášky zmínila i náměstkyně primátora Eva Herinková. Podle jejích slov se ze 68 projektů uvedených v přihlášce bude nakonec realizovat 65. Vypadl projekt plzeňského církevního gymnázia, dále jeden z projektů Ústavu umění a designu a projekt jedné společnosti, která s organizátory přestala komunikovat. „Vedle zmíněných 226 milionů máme přislíbeno ještě dalších 21 milionů, jedná se o prostředky od sponzorů a z Plzeňského kraje. Je třeba zdůraznit, že v rozpočtu nejsou jen prostředky města, jedná se o peníze různých subjektů, které budou realizovat vlastní projekty a čerpají finance z jiných zdrojů,“ řekla náměstkyně Herinková.

Některé zastupitele překvapila zpráva ředitele Froydy i náměstkyně Herinkové, kteří uvedli, že na zajištění důstojného kulturního programu pro rok 2015 už mají 226 milionů, což jsou dostačující finance. „Jak je možné, že vám nyní stačí 226 milionů, když se původně mluvilo o 450 milionech,“ ptali se shodně opoziční zastupitelé Pavel Rödl (Občané.cz) a Michal Vozobule (TOP 09). „Původní rozpočet byl stanoven na základě zkušeností z jiných měst, které získaly titul Evropské hlavní město kultury před námi. Tato cena byla značně nadhodnocená, zjistili jsme, že v našich poměrech je to jiné. Jednotlivé projekty, jak se dělají jinde v Evropě, lze u nás realizovat levněji,“ vysvětlila Herinková.   

Fotogalerie

Sídlo společnosti Plzeň 2015 | Autor: Richard Beneš