Jsme televize vašeho kraje

Ve vedení ODS nezůstal kámen na kameni, post místopředsedy neobhájil ani Jiří Pospíšil

Olomouc, publikováno 18.01.2014, autor: Richard Beneš

ODS | Autor: ODS

Až ve večerních hodinách se na kongresu ODS v Olomouci začali volit řadoví místopředsedové strany. V prvním kole byli zvoleni starosta středočeské obce Líbeznice Martin Kupka a europoslanec Evžen Tošenovský. Do druhého kola pak postoupil Čechoital a šéf ODS v Praze 3 Alexander Bellu, dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil, vysokoškolský pedagog Petr Sokol a senátor Miloš Vystrčil.

Ve druhém kole se podařilo zvolit v pořadí třetím místopředsedou ODS senátora Miloše Vystrčila. Ve třetím kole se rozhodovalo mezi Pospíšilem a Sokolem. Ani jeden z nich však nezískal nadpoloviční počet hlasů a byla vyhlášena nová volba s novými nominacemi z pléna. Z deseti vybraných jmen se polovina z nich nominace vzdala. Učinil tak i Jiří Pospíšil. 

Svůj post místopředsedy ODS Pospíšil tedy neobhájil a neskrýval tak zklamání. Nelze vyloučit, že bude na jaře kandidovat do Evropského parlamentu. Vedení ODS tak prodělalo totální obnovu. Z bývalého vedení nezůstal ve funkci nikdo.

Nakonec byl čtvrtým a tedy posledním místopředsedou ODS zvolen primátor Olomouce Martin Novotný, který porazil v závěrečném duelu starostku Obrnice Drahomíru Mikloškovou. 

Původně se o křesla místopředsedů ucházelo 12 nominovaných členů ODS, nakonec se však volby zúčastnilo jen deset z nich. Kandidaturu odmítl senátor Jaroslav Kubera a vzdal se jí poprvé i olomoucký primátor Martin Novotný poté, co byl zvolen za prvního místopředsedu Jan Zahradil. Svůj krok zdůvodnil tím, že odstoupil proto, aby se netříštily síly. Nakonec svůj krok přehodnotil a v noci na neděli se zúčastnil poslední volby na post místopředsedy ODS. 

Fotogalerie

ODS | Autor: ODS